28.9 C
Malta
Pazar, Ağustos 4, 2024
spot_img
spot_img

3. Malta Mülteci Haftası Başlıyor: “Bizim Evimiz” Temasıyla Kutlama ve Dayanışma!

Malta Mülteci Haftası (RWM), mültecilerin ve sığınma arayanların yaratıcılığını, katkılarını ve dayanıklılığını kutlamak için üçüncü yılında geri dönüyor.

Sanat ve kültür festivali, Birleşik Krallık’ta 20 Haziran Dünya Mülteci Günü ile aynı zamana denk gelecek şekilde 1998’de başlayan dünyanın en büyük sanat ve kültür festivalinin yerel versiyonu. Malta’da ise 2022 yılında ilk kez düzenlendi.

Festivalin organizatörleri Dance Beyond Border’dan Deborah Falzon ve Julienne Schembri, RWM’nin etiketlerin ötesinde anlayışı geliştirmeyi ve çeşitli topluluklar arasında köprüler kurmayı amaçladığını açıkladılar.

“Festival, ‘mülteci’ terimini geri kazanmayı ve herkesin güvenlik, sığınma ve kültüre erişim hakkını doğrulamayı amaçlıyor.” ifadelerini kullanan ikili, festivalin mültecilerin kültürel katkılarını vurgulayacağını ve farklı topluluklar arasında diyalog ve anlayışı teşvik edeceğini belirtti.

“Festival, kapsayıcılık ve entegrasyonu teşvik ederek, hayatın her kesiminden insanın çeşitliliğini kutlayabileceği ve kolektif bir topluluk deneyimi paylaşabileceği alanlar yaratıyor.” dediler. Bu durumun, “arka planına bakılmaksızın her bireyin toplumda hak ettiği bir yere sahip olduğunu” hatırlattığını vurguladılar.

“Festival, güçlü ve canlı bir topluluğun temelinin ortak insanlığımız olduğunu pekiştiriyor.”

2024 Mülteci Haftası’nın teması ise “Bizim Evimiz”.

Falzon ve Schembri, tema hakkında yöneltilen soruya şöyle cevap verdi: “Ev, birden fazla yer olabilir ve onu bulmak,ülkelerini terk edip hayatlarını yeniden kurmak zorunda kalan birçok kişi için bir yolculuk olabilir. Bazen ev tek bir kişi,bazen bir topluluk, çoğu zaman ise bir ilgi ve karşılama jestinden ibarettir. Farklı geçmişlerin bir araya geldiği Malta için bu tema son derece uygundur.”

Festivalin, çevreye bakımda evin önemini, azınlık gruplarıyla dayanışmayı ve yemek, kültür ve sanat yoluyla deneyimleri paylaşmayı vurgulayacağını ifade ettiler.

Festivalde çeşitli performanslar, film gösterimleri, sosyal etkinlikler, bir konferans ve ardından ‘Barış Yürüyüşü’ yer alacak.

Katılımcı kuruluşlar arasında: Spark 15, Sudanlı, Eritreli ve Libyalı Topluluklar, Afro Deli ve Kahve, Malta Mülteci Konseyi, JRS Malta, MGRM, Moviment Graffitti, Toprak Dostları, El Hiblu 3 Koalisyonu, Osanna Pia Evi – Salesian,Aditus, Moas, Centru Tbexbix, Mavi Kapı Eğitim, Hal Far Dayanışması, Malta’daki Ukrayna Topluluğu Vakfı,Generation Change, Gabriel Caruana Vakfı, Tamamlanmamış Sanat Alanı, FSWS’nin Qawra Topluluk Alanı ve Topluluk Polisi sayılabilir.

Festival programı dahil olmak üzere daha fazla bilgi web sitelerinde, Facebook sayfalarında veya Instagram hesaplarında bulunabilir.

 

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz