27.9 C
Malta
Cumartesi, Ağustos 10, 2024
spot_img
spot_img

TBMM’de çalışan 6976 personelin sadece 1984’ü kadın: Partilerdeki durumu ne?

14 Aralık 2020 / Malta

T24’ün haberine göre CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a Meclis’te kaç personel çalıştığını ve personellerin kaçının kadın olduğunu içeren bir soru önergesi sundu. Tanrıkulu’nun sorusunu TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç yanıtladı. Bilgiç yanıtında Meclis’te çalışan personellerin 4 bin 992’sini erkeklerin, bin 984’ünü de kadınların oluşturduğunu açıkladı. Bilgiç, toplam 6 bin 976 personel çalıştığını bildirdi.

Meclis’teki kadın erkek oranının ülkedeki cinsiyet eşitsizliğinin bir yansıması olduğuna dikkat çeken TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Candan Yüceer, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yansımalarını en çok istihdamda ve siyasette görüldüğünün altını çizdi. Yüceer, parlamentonun bunun en görünen kısmı olduğuna vurgu yaptı. Yüceer, şunları söyledi: ‘’Birçok partide kadın milletvekili sayısı çok az. İşte bu eşitsizliği gösteriyor. Kadın sorunu görünmez oluyor. Kadınlar daha görünür olmalı ki çözüme katkı sunabilsinler. Kadın erkek arasındaki eşitsizliği bir an önce çözmek zorundayız. Eşitsizliği aşmak için kotalar önemli ancak önce zihniyetin değişmesi gerekiyor.’’

Peki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yer alan partilerde durum gerçekten böyle mi? Mecliste yer alan partilerin kadın-erkek milletvekili sayıları ise meclisin resmi internet sitesinde şöyle verilmiş:

Bu verilere göre en yüksek kadın milletvekili oranı yüzde 41.07 ile HDP’de. HDP’yi yüzde 18.69 ile AKP ve yüzde 12,.32 ile CHP takip ediyor.

Toplam vekil sayısında ise oranlar yien benzerlik gösteriyor. Meclisteki toplam vekil sayısı 584 iken bu vekillerin sadece 101’i kadın.

Inter-Parliamentary Union’ın “Yerel Meclislerdeki Aylık Kadın Milletvekili Oranı” (Monthly ranking of women in national parliaments) isimli her ay güncellenen tablosuna göre ise Ekim 2020 itibariyle, Türkiye yüzde 17.29’luk kadın milletvekili oranıyla 124. sırada. IPU’nun yayınladığı tabloda ilk 3 sırayı Rwanda yüzde 61 ile birinci, Küba yüzde 53.2 ile ikinci, Bolivya ise yüzde 53.1 ile üçüncü sırada.

Kaynak: T24, TBMM, IPU

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz