27.9 C
Malta
Cuma, Ağustos 9, 2024
spot_img
spot_img

Malta Çalışma Rehberi – 11: Garanti fonu

3 Ocak 2021 / Malta

Elif Ören

Garanti Fonu

Bir şirketin iflas etmesi durumunda çalışanların henüz ödenmemiş maaşları ya da içeride birikmiş olan ücretlerinin bir kısmı ilgili devlet kurumu tarafından ödenir. Garanti Fonu tarafından yapılan bu ödemeler için bazı şartlar bulunmaktadır.

Bu düzenlemelerin amacı, ödenmemiş ücretlere ilişkin geçerli tazminat taleplerinin ödenmesini garanti altına almak için işverenlerinin aciz durumunda çalışanları yasalarla korunmasını sağlamaktır.

1. Garanti Fonu nedir?

İşveren tarafından ödenmemiş ücretlerin, işverenin kanıtladığı iflas nedeniyle istihdamına son verilen çalışanlara ödenmesini garanti etmeyi amaçlayan bir fondur. Bu Fon, Garanti Fonu Yönetim Kurulu (Guarantee Fund Administration Board) tarafından yönetilir.

2. Garanti Fonuna bir talepte bulunma hakkına kimler sahiptir?

İşveren şirketi İflas durumunda olan tüm çalışanların, aşağıdaki özelliklere sahip çalışanlar hariç:

(a) özel ev görevlileri;

(b) balıkçılar; ve

(c) işverenin kendisi veya ebeveynleri, eşi, çocukları veya kardeşleri ile birlikte, işverenin teşebbüsünün veya işinin sahibi veya kısmen sahibi olan ve faaliyetleri üzerinde önemli etkisi olan çalışanlar.

3. Garanti Fonunun amaçları açısından iflas nedir?

(a) Garanti Fonunun amaçları doğrultusunda, bir işveren aşağıdaki durumlarda ödeme aczinde sayılacaktır:

(i) Ticaret Kanunu’nun III. Bölümü uyarınca işverenin iflası için işlemlerin başlatılması talebinde bulunulması ve Mahkeme’nin işverenin teşebbüsünün veya işinin kesinlikle kapatıldığını tespit etmesi halinde, mevcut varlıkların tazminat talebinin ödenmesini karşılamak için yetersiz olduğunu;

(ii) Mahkeme, Şirketler Yasası uyarınca tasfiye kararının ardından geçici bir tasfiye memuru veya idareci veya tasfiye memuru atadığı durumlarda.

(b) Bir işverenin iflas etmiş sayılacağı tarih, şu tarihten önce olacaktır:

(i) Mahkeme tarafından iflas kararı; veya

(ii) Şirketler Yasasına göre bir tasfiye memuru atandığında.

4. Bir çalışan Garanti Fonunda nasıl hak talebinde bulunabilir?

Bir çalışan, aşağıdaki belgeyi göndererek ödenmemiş ücretler için geçerli bir talepte bulunabilir:

(i) Garanti Fonu Yönetim Kuruluna ödenmemiş ücretler için geçerli bir talep;

(ii) işverenin iflas davasında ödenmemiş ücretler için geçerli bir talep kaydettiğine dair onaylı kanıt;

(iii) İşverenin iflasının başlamasından itibaren iki ay içinde, Sanayi ve İstihdam İlişkileri Departmanı ile Garanti Fonu Yönetim Kuruluna ödenmemiş ücretler için geçerli bir talep kaydettiğine dair onaylı kanıt olduğunda.

5. Çalışan ne iddia edebilir?

(a) Her bir çalışan, aşağıdakiler için ödenmemiş tutarlarla sınırlı bir talep kaydı yapabilir:

(i) ilgili ödenmemiş döneme ait temel ücretten oluşacak ödenmemiş ücretler;

(ii) herhangi bir ödenmemiş fazla mesai;

(iii) cari ve önceki takvim yılı için herhangi bir izin hakkının ödenmemiş olması ve

(iv) Malta kanunlarına göre ödenmesi gereken herhangi bir ihbar parası;

(b) Her bir çalışan tarafından kaydedilen tazminat talebi, işverenin ödeme aczinin başladığı tarihten veya iş akdinin sona ermesinden önceki altı ay içinde ödenmesi gereken ücretler için ödenmemiş tutarları ifade eder.

(c) Garanti Fonu tarafından ödenen tutarlar, hiçbir durumda, söz konusu çalışanın işine son verildiği sırada ödenmesi gereken on üç haftalık ulusal asgari ücrete eşdeğer bir tutarı aşmayacaktır.

6. Çalışanın talebinin ardından benimsenen prosedür nedir?

Çalışanın vermiş olduğu belgeler, talep ile birlikte İdare Kuruluna iletilerek, İdare Kurulunun sunulan iddianın geçerliliğine karar verebilmesi sağlanır. Yönetim Kurulu, yükümlülüklerini yerine getirmesi için herhangi bir kişiden her türlü bilgiyi talep edebilir ve Yönetim Kurulu ile tam iş birliği yapmak bu kişinin görevidir.

7. Garanti Fonundan yararlanan işçinin görevleri nelerdir?

Çalışan, herhangi bir mahkeme işleminden alınan herhangi bir meblağdan veya tasfiye memurundan alınan herhangi bir uzlaşmadan, çalışanın yaptığı taleple ilgili olarak, Fon’dan Yönetim Kurulu tarafından ödenen tutara eşdeğer bir meblağı Fona geri ödemekle yükümlüdür.

8. Bir çalışan asılsız bir iddiada bulunursa ne olur?

Ödenmemiş miktarlar için asılsız bir talep kaydetmekten suçlu bulunan veya Fon’dan ödeme almak için bir işveren veya bir çalışanla gizli anlaşma yapmaktan suçlu bulunan herhangi bir kişi, bir suçtan suçlu olacak ve mahkumiyetle yükümlü olacaktır. Fondan ödenen miktarın on katına eşdeğer bir para cezası ile birlikte diğer ilgili yasalara göre failin sorumlu olacağı diğer cezalarla karşılaşacaklardır.

Malta Yaşam ve Çalışma Rehberi’nde yer alan diğer yazılarımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazı dizisi; yasal izin hakları ve resmî tatiller, sektörel asgari istihdam koşulları, güvencesiz çalışmaya karşı önlemler yazıları şeklinde devam edecektir.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz