33.9 C
Malta
Cuma, Ağustos 9, 2024
spot_img
spot_img

DSÖ: Virüs Çin laboratuvarlarından ortaya çıkmadı demek için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var

30 Mart 2021/Asena Bilgiç/Malta

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanı, Covid-19’un Çin’deki bir laboratuvardan ortaya çıktığına dair teoriyi kesin olarak dışlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus Salı günü yaptığı açıklamada, laboratuvar sızıntısının en az olası neden olmasına rağmen, daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Virüs ilk olarak 2019’un sonlarında Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan’da tespit edildi. Çin hükümeti virüs sızıntısı iddialarını reddetti.

Yeni koronavirüs ilk tanımlandığından bu yana, dünya çapında 127 milyondan fazla vaka ile 2,7 milyondan fazla insanın bundan öldüğü biliniyor.

Uluslararası bir uzman ekibi, virüsün kökenini araştırmak için Ocak ayında Wuhan’a gitti. Araştırmaları, Çinli yetkililer tarafından sağlanan örneklere ve kanıtlara dayanıyordu.

Dr. Tedros, ekibin ham verilere erişimde zorluk çektiğini söyledi ve gelecekte “daha zamanında ve kapsamlı veri paylaşımı” çağrısında bulundu.

Ekip, virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü’nden kaynaklandığına dair bir teori de dahil olmak üzere tüm olasılıkları araştırdı. Enstitü, yarasa koronavirüslerinin toplanması, depolanması ve araştırılması konusunda dünyanın önde gelen otoritesidir.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, virüsün bir laboratuvardan sızmış olabileceği teorisini destekleyenler arasındaydı.

Ancak Salı günü yayınlanan ve AFP haber ajansı tarafından görülen DSÖ ve Çinli uzmanların bir raporu, laboratuvar sızıntısı açıklamasının pek olası olmadığını ve virüsün muhtemelen başka bir aracı hayvan aracılığıyla yarasalardan insanlara sıçradığını söyledi.
Ancak Dr. Tedros, teorinin “daha fazla uzman içeren ek görevlerle potansiyel olarak daha fazla araştırma gerektirdiğini” söyledi.

“DSÖ söz konusu olduğunda, tüm hipotezlerin masada kaldığını açıkça söyleyeyim,” diye ekledi.

Yine Salı günü, DSÖ araştırma ekibi lideri Peter Ben Embarek, ekibinin Wuhan’daki herhangi bir laboratuvarın salgına karıştığına dair hiçbir kanıt bulamadığını söyledi.

Ekibinin Çin dışından gelenler de dahil olmak üzere siyasi baskı altında hissettiğini ancak ekibin nihai raporundan herhangi bir şey çıkarmak için hiçbir zaman baskı görmediğini söyledi.

Dr Embarak, Wuhan bölgesinde vakaların Ekim veya Kasım 2019’da ortaya çıkmasının “tamamen mümkün” olduğunu da sözlerine ekledi. Çin, rapor edilen ilk enfeksiyondan bir ay sonra 3 Ocak’ta vakalar hakkında DSÖ’ye bilgi verdi.
Kısa bir süre sonra, ABD ve aralarında Güney Kore, Avustralya ve İngiltere’nin de bulunduğu 13 müttefik raporla ilgili endişelerini dile getirdi ve Çin’i uzmanlara “tam erişim” sağlamaya çağırdı. Açıklamada, Wuhan misyonunun “önemli ölçüde geciktiği ve eksiksiz, orijinal veriler ve örneklere erişimden yoksun olduğu” belirtildi.

Grup, DSÖ ile birlikte çalışma sözü verdi.

Çin, virüsün bir laboratuvarda ortaya çıktığı iddialarını yalanladı ve Wuhan’ın ilk vaka kümesinin tespit edildiği yer olmasına rağmen, virüsün oradan çıktığını kesin olarak belirtemeyeceklerini söyledi. Eyalet medyası, virüsün Wuhan’a dondurulmuş gıda ithalatıyla gelmiş olabileceğini iddia etti.

Ülke, hızlı kitlesel testler, sıkı kapanmalar ve sıkı seyahat kısıtlamaları yoluyla kendi salgını büyük ölçüde kontrol altına aldı.

Kaynak: BBC

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz