32.9 C
Malta
Perşembe, Ağustos 8, 2024
spot_img
spot_img

ABD’de Patentsiz Covid-19 aşısı üretildi

21 Ocak 2022

ABD’de bilim insanları, Corbevax isimli patentsiz Covid-19 aşısının üretimine başladı. Geçen ay Hindistan bu yeni Covid-19 aşısının kullanımına acil durum onayı vermişti.

Teksas’ta bilim insanlarının çalışmalarını sürdürdüğü Corbevax isimli bu Covid-19 aşısının üretimine başladı. Yeni Covid-19 aşısının patentsiz olacağı belirtilirken bu nedenle mevcut Covid-19 aşılarına göre daha ucuz olacağı ve yoksul ülkelerin aşıya erişimini kolaylaştıracağı ifade edildi.

Baylor Tıp Koleji Teksas Çocuk Hastanesi’ne bağlı Aşı Geliştirme Merkezi’nden Peter Hotez ve Maria Bottazzi öncülüğündeki ekip, 2011’den bu yana SARS ve MERS virüslerine karşı aşı prototipi geliştiriyor.

Yeni aşının patentli olmayacağını ve gerekli kapasiteye sahip herkesin aşıyı üretebileceğini açıklayan Dr. Bottazzi, kendi ekibinin hümanizm felsefesini paylaştığını ve aşının patentini almamaya karar verdiğini belirterek “Doğru olan bu ve ahlaki olarak yapmamız gereken de bu” dedi.

Corbevax’ın klinik deneylerine ait veriler henüz yayınlanmadı ancak araştırmacılar, aşının orijinal Covid virüsüne karşı yüzde 90, Delta varyantına karşıysa yüzde 80 etkili olduğunu bildirdi.

Aşının bulaştırma hızı yüksek Omicron varyantına karşı etkisiyle ilgili testler devam ediyor.

İngiliz The Guardian haberinde, normal buzdolaplarında saklanabilen Corbevax aşısından şu ana dek 150 milyon doz üretildiğini, yakında ayda 150 milyon doz aşı üretilebileceğini yazdı.

Hindistan, geçen ay bu yeni Covid-19 aşısının kullanımına acil durum onayı vermişti.

Medya Tava

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz