Avrupa Birliği (AB), yapay zeka teknolojilerine yönelik katı kurallar getiren bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor.
Avrupa Parlamentosu (AP) Strazburg’da gerçekleştirilen Genel Kurul oturumunda, Avrupa’da yapay zeka üzerinde uygulanacak ilk kuralları içeren bir yasa taslağı görüşüldü. AP milletvekilleri, yapay zeka yasası konusunda üye ülkelerle yapılacak müzakerelerde AP’nin pozisyonunu belirleyen belgeyi 499 evet, 28 hayır oyuyla kabul etti.
Yeni yasaya göre, yapay zeka sistemlerinin belirli kurallara uyması gerekecek. İnsan denetimi altında olması, ayrımcılık yapmaması, güvenli, şeffaf ve çevre dostu olması gibi kriterler dikkate alınacak. Yapay zekaya risk temelli bir yaklaşım benimsenecek ve risk düzeyine göre kurallar daha katı hale gelecek.
İnsan güvenliği açısından kabul edilemez risk içeren yapay zeka sistemleri yasaklanacak. Bu kapsamda, insanları sosyal davranışlarına veya kişisel özelliklerine göre sınıflandıran sistemler de yer alacak. Ayrıca, halka açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemlerinin kullanımı da yasaklanacak.
Yasanın bir diğer önemli noktası, çeşitli hassas özellikleri kullanarak biyometrik sınıflandırma sistemleri oluşturan, profil çıkaran, konum veya geçmiş suç davranışına dayalı sistemlerin yasaklanması olacak. Yüz tanıma veri tabanlarının oluşturulması da internet veya kapalı devre kamera sistemlerinden elde edilen verilerle yapılamayacak.
Yüksek riskli yapay zeka uygulamaları da genişletilecek ve insanların sağlığına, güvenliğine, temel haklarına veya çevreye zarar verebilecek sistemler bu kategoriye dahil edilecek. Ayrıca, siyasi kampanyalarda seçmenleri etkilemek amacıyla yapay zeka sistemlerinin kullanımı da yüksek riskli kategoride yer alacak. 45 milyondan fazla kullanıcısı olan büyük sosyal medya platformlarının kullanımları da sıkı kurallara tabi olacak ve yüksek riskli sistemler listesine alınacak.