27.9 C
Malta
Pazartesi, Ağustos 5, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Suriyeli iki terör şüphesinin kefaleti reddedildi

Terör suçlamasıyla Suriye uyruklu iki kişi gözaltına alınırken, kara para aklamakla suçlanan üçüncü bir Suriyeli ise kefaletle serbest bırakıldı. Polis, radikal İslamcı bir şüpheliyi soruşturmaya devam ediyor.

Cuma öğleden sonra ilk mahkemeye çıkarılan kişi Pieta’da yaşayan 35 yaşındaki Ebrahim Ahmad, Suriye’nin Homs şehrindendir. Polis Müfettişleri Jean Paul Attard ve Keith Mallan tarafından para aklama, lisanssız bankacılık hizmetleri sunma ve Malta’da suç işlemeye yönelik bir komplo ile suçlandı.

Müfettiş Attard, Ahmad’ın, Malta’da yaşayan birçok Suriyeli vatandaşı tarafından sosyal medyada terörle ilgili materyallerin yayınlanmasıyla ilgili birkaç dosyanın yeniden açılmasına bağlı olarak gözaltına alındığını açıkladı.

Ahmad’ın savunma avukatları Colin Galea ve Nicholas Mifsud ile birlikte mahkemede sorularını yanıtladığını belirten Müfettiş, şüphelinin temmuz ayında uzatılan polis kefaleti şartlarına her zaman uymuş olduğunu onayladı ve Galea, kefalet talebinde bulundu.

Başsavcılık Ofisi’ni temsil eden Savcı Antoine Agius Bonnici ve avukatlar Francesco Refalo ve Rebekah Spiteri, serbest bırakılmasına itiraz etti ve yeniden açılan soruşturmanın halen açık olduğunu açıkladı. “Lisanssız bir finansal kuruluş işletmekle suçlanıyor. Polis tarafından sorgulanan çok sayıda müşterisi var, tanıkların ifadelerini etkileme korkusuna yol açıyor.” dedi. Bu, daha önce terörle ilgili suçlamalarla suçlanmış bir grup erkeklere karşı açılan davada tanıklarla zaten yaşandı. Agius Bonnici, “Durumu bugün farklı. Daha önce sadece bir şüpheliydi, ancak bugün para aklama suçlamasıyla suçlanıyor, bu da uzun hapis cezası getiriyor. Henüz konuşulması gereken tanıklar var ve polis kefaleti sürekli uzatılamaz. Kişi sayısı çok fazla.” dedi. Agius Bonnici, soruşturmanın yaklaşık 30 kişi üzerinde yoğunlaştığını, bunlardan bazılarının da mahkemeye çıkarılabileceğini açıkladı.

Sonraki olarak, Hamrun sakini 29 yaşındaki Farhan Mohammed Sheikh ile Paola’da yaşadığını belirten 23 yaşındaki Abdulla Aliwi mahkemeye çıkarıldı. İkisi de Suriye’nin Homs şehrinde doğmuşlardır.

Duruşmayı yürüten Keith Mallan, Aliwi’nin sabit bir adresi olmadığını ve şu anda Paola’da bir arkadaşıyla yaşadığını mahkemeye belirtti. İkisi de masum olduklarını iddia ettiler ve kefalet talep ettiler.

Savunma avukatı Jose Herrera ve avukatlar Franco Debono ve Matthew Xuereb, önceki mahkeme duruşmasında sunulan argümanlara benzer argümanlar sunarak kefalet istediler. Ancak Savcı Agius Bonnici, bu davanın daha yüksek riskler içerdiğine dikkat çekti.

Mahkeme, kefalet taleplerini reddederek, “her iki sanığa da kefalet vermekten başka seçeneğinin olmadığını” belirtti. Savcılığı eleştirdi ve soruşturmanın tamamlanmasından sonra sanıkları mahkemeye çıkarmaları gerektiğini söyledi.

Olayla ilgili olarak İnfaz Müfettişi Jean Paul Attard ve Zachary Zammit, Savcı Antoine Agius Bonnici, Francesco Refalo ve Rebekah Spiteri ile birlikte Savcılık Ofisi’nden avukatlar tarafından yürütüldü.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz