Avrupa Parlamentosu üyeleri, daha sürdürülebilir ambalajı teşvik etmek, ambalajdaki zararlı madde miktarını azaltmak ve kullanılan gereksiz ambalaj miktarını azaltmak için bir ön anlaşmaya vardı.
Anlaşma, ambalaj azaltma hedefleri (2030’a kadar %5, 2035’e kadar %10 ve 2040’a kadar %15) belirliyor ve AB ülkelerinden özellikle plastik ambalaj atıklarının miktarını azaltmalarını istiyor.
Anlaşmaya göre, belirli türde tek kullanımlık plastik ambalaj 1 Ocak 2030’dan itibaren yasaklanacak. Bunlar: İşlenmemiş taze meyve ve sebzeler için ambalaj, kafe ve restoranlarda doldurulan ve tüketilen yiyecek ve içecekler için ambalaj, tek porsiyonluk ambalajlar (örneğin çeşniler, soslar, krema, şeker), konaklama tesislerinde tek kullanımlık banyo ürünleri ambalajları ve havaalanlarında bagajlar için shrink-wrap ambalajı.
Müzakereciler ayrıca, tüm ambalajların daha sonra tanımlanacak kesin kriterleri karşılayan şekilde geri dönüştürülebilir olması konusunda anlaştılar.
Gıda Ambalajlarında “Sonsuza Kadar Kimyasallar”ın Kullanımının Yasaklanması
Parlamento ayrıca, gıda ambalajlarında “sonsuza kadar kimyasallar”ın (per- ve poliflorürlü alkil maddeler, PFAS olarak da bilinir) kullanımını yasaklama konusunda anlaştı.
PFAS’ın çevrede on binlerce yıl boyunca parçalanmadığı için zararlı olduğu biliniyor. Yağ ve suyu iten bu kimyasallar su geçirmez giysiler, elektronik eşyalar, mobilyalar ve gıda ambalajları dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinde kullanılıyor.
PFAS ilk olarak DuPont kimya şirketi tarafından kullanıldı ve pazarlandı. Ancak 2000’li yılların başında şirketin ABD’deki tesisinin yakınında kimyasalların salınması içme suyunda kirlenmeye yol açtıkça, kimyasalların riskleri daha geniş bir kitle tarafından bilinmeye başladı. Çalışmalar, bir tür PFAS kimyasalı olan PFOA (AB’de zaten yasaklanmış) maruziyeti ile yüksek kolesterol, tiroid hastalığı, testis kanseri, böbrek kanseri, zayıf bağışıklık yanıtı ve doğum kusurları gibi uzun bir sağlık sorunu listesi arasında “olası bir bağlantı” bulmuştur.
Ambalajı Azaltmak ve Sürdürülebilir Uygulamaları Teşvik Etmek İçin Önlemler
Yiyecek hizmeti sektöründe içecek ve paket servis gıdaların son dağıtıcıları, tüketicilere kendi kaplarını getirme seçeneği sunmakla yükümlü olacaktır. Ayrıca, 2030 yılına kadar ürünlerin %10’unu yeniden kullanılabilir ambalaj formatında sunmaya çalışmaları gerekecektir.
Üye devletler ayrıca, restoranlar, kantinler, barlar, kafeler ve catering hizmetlerini, mevcutsa, musluk suyunu ücretsiz veya düşük servis ücreti karşılığında yeniden kullanılabilir veya doldurulabilir formatta sunmaya teşvik etmek zorunda kalacak.
Raporör Frederique Ries (Renew Europe) anlaşmanın önemli olduğunu çünkü “AB, çevre yasasında ilk kez, kullanılan malzemeden bağımsız olarak ambalaj tüketimini azaltmak için hedefler belirliyor” dedi. Ries, gıda ambalajlarında PFAS yasağını “Avrupalı tüketicilerin sağlığı için büyük bir zafer” olarak nitelendirdi.
Kaynak