Malta Ulusal İstatistik Ofisi’nin Güvenlik ve Refah Araştırması (SSW) çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Malta’da çalışanların yüzde 27,7’si şu anki iş yerlerinde cinsel tacize uğradıklarını bildirdi.
Rapora göre, ankete katılanların %17,6’sı ise araştırmadan önceki 12 ay içerisinde iş yerlerinde cinsel tacize maruz kaldıklarını ifade etti. Cinsel tacizin kadınlar arasında daha sık görüldüğü tespit edildi.
Araştırma, Malta’da ilk defa gerçekleştirilen bu çalılmada, kadınların iş yerinde cinsel tacize, yakın partner şiddetine ve takip edilmeye maruz kalma oranlarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre daha önce hiç ayrılmamış kadınların %26’sı yakın partner şiddetiyle karşı karşıya kalırken, erkeklerde bu oran %19,1’de kaldı.
Erkeklerde ise daha çok birlikte olmayan kişilerden şiddet ve çocukluk çağı fiziksel veya duygusal istismar görüldüğü belirtildi. Erkeklerin %18,6’sı birlikte olmadığı kişilerden şiddet gördüğünü belirtirken, bu oran kadınlarda %15,1 olarak gerçekleşti.
Anket, 18-74 yaşları arasındaki hane halkı sakinlerini kapsayarak iş yerinde cinsel taciz, yakın partner şiddeti, birlikte olmayan kişilerden şiddet, takip edilme, genel kurban olma ve çocukluk çağı şiddeti ile ilgili deneyimlerini araştırdı.
Cinsel Taciz Çoğunlukla İş Arkadaşları Tarafından Yapılıyor
Ankete katılanların %25’ten fazlası iş yerinde cinsel tacize uğradıklarını ve bunun anket yapıldığı sırada çalıştıkları yerlerde gerçekleştiğini söyledi. Kadın mağdurların çoğunluğu (%92,3) en az bir olayda erkek failler tarafından taciz edildiğini bildirdi. Erkek mağdurların ise %36,4’ü en az bir olayda kadın failler tarafından taciz edildiğini belirtti. Cinsel tacizin çoğunlukla iş arkadaşları tarafından yapıldığı, amirler veya iş yeri dışındakiler tarafından da taciz olaylarının yaşandığı görüldü.
Algı açısından bakıldığında, hedef kitlenin yarısından fazlası (%51,6) iş yerinde cinsel tacizin nadir veya hiç yaşanmadığına inanırken, %18,3 ise bunun çok yaygın veya oldukça yaygın olduğu görüşünde. Daha önce çalışmış olanlar arasında ise kadınların sadece %22,9’u ve erkeklerin %14,5’i iş yerinde cinsel tacizin çok yaygın veya oldukça yaygın olduğuna inanıyor. Ayrıca, daha önce çalışmış olanların üçte birinden fazlası cinsel taciz ihbar kanalları hakkında bilgi sahibi değil.
Bilinç düzeyi açısından ise şu an çalışanların %63,1’i iş yerlerinde cinsel taciz ihbarı için kiminle iletişime geçmeleri gerektiğini biliyor, %36,7’si ise cinsel tacizle ilgili eğitim oturumlarına katılmış.
Kadınların %26’sı Yakın Partner Şiddetiyle Karşılaştı
Anket, kadınlarda yakın partner şiddeti ve takip edilmenin daha sık görüldüğünü ortaya koydu. Hayatları boyunca hiç ayrılmamış kadınların yaklaşık %26’sı yakın partner şiddetiyle karşı karşıya kalırken, erkeklerde bu oran %19,1.
Öte yandan erkeklerde birlikte olmayan kişilerden şiddet ve çocukluk çağı fiziksel veya duygusal istismar daha fazla görülüyor. Yakın partner şiddetine ilişkin olarak rapor, hayatlarında hiç ayrılmamış kişilerin %10,4’ünün en az bir kez fiziksel tehdit, fiziksel şiddet veya cinsel şiddet olayı yaşadığını ortaya koyuyor. %9,8’i fiziksel şiddet, %2,9’u ise cinsel şiddet yaşadığını bildirdi.
Kadınların (%14,6) erkeklere (%6,3) göre fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalma oranı daha yüksek. Daha spesifik olarak, kadınların %13,8’i ve erkeklerin %6’sı herhangi bir partner tarafından fiziksel şiddet (tehdit dahil) yaşadığını belirtiyor.
Kaynak: Newsbook Malta