28.9 C
Malta
Pazar, Ağustos 4, 2024
spot_img
spot_img

5.5 milyarlık vize rantına son… Vize işlemlerini Dışişleri Vakfı devralacak

Türkiye’de yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşların vize işlemleri artık Dışişleri Vakfı tarafından yürütülecek. Bu sayede vize işlemlerinden elde edilen 5,5 milyar liralık rant devlete kazandırılacak.

Uzun süredir aracı şirketler tarafından yürütülen vize işlemleri, vatandaşlara yüksek maliyetlere mal oluyordu. Vize aracı şirketleri, 2023 yılında gerçekleştirdikleri işlemlerden 5,5 milyar lira gelir elde ederken, bu rakamın sadece 1,1 milyar lirası hazineye aktarıldı. Geri kalan 4,4 milyar lira ise şirketlere kaldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen teklifle birlikte Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nın kurulması ve vize aracı hizmeti de vermesi kararlaştırıldı. Bu sayede vize işlemlerinden elde edilen gelirlerin büyük bir kısmı devlete kazandırılacak.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, şu anda 58 ülkede 12 farklı şirketten vize aracı hizmeti aldıklarını belirtti. Serim, bu hizmetin alınmasının sebebini ise vize başvurularında çok fazla evrak ve işleme olması olarak açıkladı.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey ise vize işlemlerinin vakıf tarafından yapılması ile birlikte vize gelirlerinin büyük bir kısmının hazineye kazandırılacağını söyledi. Canbey, vakfın bağış ve yardımların yanında vize işlemlerinden de gelir elde edeceğini ve bu sayede kaynaklarının artacağını belirtti.

Bu düzenlemeyle birlikte vize işlemlerinin daha hızlı, daha ucuz ve daha şeffaf bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.

 

Kaynak: turizmaktuel.com

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz