28.9 C
Malta
Pazar, Ağustos 4, 2024
spot_img
spot_img

İnsan kaynaklı küresel ısınma zirve noktasına ulaştı!

Leeds Üniversitesi tarafından hazırlanan ve 50’den fazla bilim insanının katkı sunduğu Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri (IGCC) raporu, endişe verici bir tabloyu ortaya koydu. Rapora göre, küresel sıcaklık artışı 10 yılda 0,26 derece artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

2013-2022 döneminde sanayi öncesi döneme göre 1,14 dereceye yükselen küresel sıcaklık, 2014-2023 döneminde 1,19 dereceye çıktı. Bilim insanları, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma oranının her 10 yılda 0,26 derece artarak benzeri görülmemiş bir hızda arttığını vurguladı.

Bu rekor ısınmanın arkasında ise yılda 53 milyar ton karbondioksit eşdeğerinde olan sera gazı emisyonlarının sürekli yüksek kalması yatıyor. Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için kalan karbon bütçemiz ise sadece 200 milyar ton seviyesinde. Mevcut emisyon hızımızla bu bütçenin sadece 4 yılda tükenmesi, durumun ne kadar kritik olduğunu gösteriyor.

Leeds Üniversitesi Priestley İklim Geleceği Merkezi Direktörü ve IGCC Projesi Koordinatörü Piers Forster, rapora ilişkin değerlendirmesinde, “Küresel sıcaklıklar hala yanlış yönde ve her zamankinden daha hızlı ilerliyor. İnsan faaliyetlerinden kaynaklı küresel ısınma oranı geçen yıl da artmaya devam etti.” ifadelerini kullanarak endişelerini dile getirdi.

Forster, fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların tüm sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 70’ini oluşturduğunu belirterek, “Bu emisyonlar, iklim değişikliğinin başlıca nedeni. Çimento üretimi, tarım ve ormansızlaşmadan kaynaklanan diğer kirlilik kaynakları da ısınmaya neden oluyor. Sera gazı emisyonlarını net sıfıra doğru hızla azaltmak nihayetinde yaşayacağımız küresel ısınma seviyesini sınırlayacaktır. Aynı zamanda daha dirençli toplumlar inşa etmemiz gerekiyor.Dünyanın 2023’te gördüğü orman yangınları, kuraklık, sel ve sıcak hava dalgalarının yol açtığı yıkım, yeni normal haline gelmemeli.” dedi.

Rapor, iklim değişikliğiyle mücadelenin aciliyetini ve küresel ısınmayı sınırlamak için acil ve somut adımlar atılması gerektiğini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Kaynak: ntv.com.tr

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz