28.9 C
Malta
Pazar, Ağustos 4, 2024
spot_img
spot_img

Vize Krizi Seyahat Acentelerini ve Lojistik Sektörünü Vurdu!

Son yıllarda Türk vatandaşlarının maruz kaldığı vize krizinin seyahat acenteleri ve lojistik sektörü üzerinde yıkıcı etkileri devam ediyor. Avrupa Komisyonu’nun verilerine göre, 2023 yılında Türk vatandaşlarının Schengen vize başvurularında red oranı 2019’daki %9,7’den fırlayarak %16,1’e yükseldi. Bu durum, vize randevularında uzun bekleme sürelerine ve vize başvurularının reddedilme oranında artışa neden oldu.

Mevcut vize krizinin en çok etkilediği sektörlerden biri ise seyahat acenteleri. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, vize kontenjanı kısıtlamaları ve randevu sıkıntılarının seyahat acentelerini adeta iş yapamaz hale getirdiğini ifade etti. Bağlıkaya’nın verdiği bilgilere göre, 2023 yılında 1 milyondan fazla Türk vatandaşı vize başvurusu yapamıyor.

Randevular 3 Ay Sonraya Veriliyor, İtalya’da Haziran Sonuna Kadar Randevu Yok!

Vize randevularındaki yoğunluk, vatandaşların yurt dışı seyahat planlarını sekteye uğratıyor. Schengen ülkeleri vize randevularını mayıs ayı sonuna kadar durdurmuş durumda. İtalya’da ise randevu tarihleri haziran ayı sonuna kadar kapalı.ABD vizesine ilk defa başvuracak vatandaşlar ise ancak 2025 yılının Eylül-Ekim dönemine randevu alabiliyor.

Vize Reddi Vize Ücretini de Götürüyor!

Vize başvurularının reddedilmesi, maddi kayıplara da yol açıyor. Vize başvurusu reddedilen vatandaşlar, vize ücreti ve randevu parası da dahil olmak üzere önemli bir meblağı geri alamıyor. Vize başvurusunda yaşanan bu sorunlar, birçok vatandaşı alternatif vizesiz destinasyonlara yöneltiyor.

Yetkililerden Vize Sorununa Çözüm Bekleniyor!

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, vize sorununun seyahat özgürlüğünü kısıtladığını ve acil çözüm gerektiğini vurguladı.Bağlıkaya, yetkililerden vize randevu tarihlerinin açılması, vize kontenjanlarının artırılması ve vize ücretlerinin makul seviyeye indirilmesi gibi konularda adım atılmasını talep etti.

Vize krizinin Türk seyahat sektörü üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin en kısa sürede ortadan kaldırılması ve vatandaşların seyahat özgürlüğünün korunması bekleniyor.

Kaynak: turizmaktuel.com

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz