Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), alkol tüketiminde en üst sıralarda yer alan Avrupa’daki olumsuz gidişatı durdurmak için acil eylem çağrısında bulundu.
DSÖ tarafından yayımlanan yeni rapora göre, Avrupa’da her yıl yaklaşık 800 bin kişi alkol nedeniyle hayatını kaybediyor. Alkol, bölgedeki en büyük ölüm nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Günlük 2 bin 200 kişinin alkole bağlı nedenlerden öldüğü Avrupa’da, bu ölümler toplam ölümlerin neredeyse yüzde 9’unu oluşturuyor.
Alkol tüketiminin aile içi şiddet, kazalar ve ruh sağlığı sorunları gibi ciddi etkileri bulunuyor. Ancak pek çok kişi, alkol tüketiminin zararlarının farkında değil.
Avrupa, Alkol Tüketiminde Dünya Birincisi
Sağlık risklerine rağmen, Avrupalılar yıllık ortalama 9,2 litrelik alkol tüketimiyle dünyada en yüksek seviyede. DSÖ’nün son verilerine göre, erkekler kadınlardan yaklaşık 4 kat daha fazla alkol tüketiyor. Avrupa’da her üç yetişkinden ikisi içki içerken, her on yetişkinden biri alkolik olarak sınıflandırılıyor.
Doktorlara göre, alkol tüketimi kalp-damar hastalıkları, kanser ve karaciğer sirozu gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Buna rağmen, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde alkol tüketiminde son 10 yılda herhangi bir azalma görülmedi.
Bazı Ülkeler Başarı Sağladı
Raporda, DSÖ’nün alkol tüketimini azaltma hedeflerine, Rusya, Ukrayna ve Türkiye gibi ülkelerin, alkolden aldığı vergileri artırarak ve alkolün erişilebilirliğini azaltarak ulaştığı belirtildi.
Önlemler Yetersiz Kalıyor
Çoğu Avrupa ülkesi, DSÖ’nün alkol vergilerinin artırılması, reklamlarının kısıtlanması ve erişilebilirliğin azaltılması gibi tavsiyelerine uymuyor. DSÖ, 2025 yılına kadar Avrupa’daki alkol tüketimini sınırlamak için acil eylem çağrısında bulunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü, alkol tüketiminin kontrol altına alınmaması durumunda, toplum sağlığının ciddi risk altında kalacağını belirtiyor. Avrupa ülkelerinin, alkolle mücadelede daha etkili ve kararlı adımlar atması gerektiği vurgulanıyor.
Kaynak: Dünya