25.9 C
Malta
Pazartesi, Ağustos 19, 2024
spot_img
spot_img

İsviçre, Göllerindeki Mühimmatın Nasıl Çıkarılacağını Bulana Para Ödülü Veriyor

İsviçre’nin göz alıcı doğasıyla ünlü Luzern, Thun ve Neuchatel gölleri, muhteşem manzaralarıyla turistleri büyülerken, bu suların derinliklerinde yatan sırlar pek çok kişiyi şaşkına çeviriyor. İsviçre ordusu, yıllar boyunca bu bozulmamış gölleri eski mühimmatlarını bertaraf etmek için bir döküm alanı olarak kullandı.

Yalnızca Luzern Gölü’nün derinliklerinde yaklaşık 3 bin 300 ton mühimmat bulunuyor. Neuchatel Gölü’nde ise İsviçre hava kuvvetlerinin 2021 yılına kadar bombalama tatbikatlarında kullandığı 4 bin 500 ton mühimmatın olduğu tahmin ediliyor. Mühimmatın bir kısmı suların 150 ila 220 metre derininde yer alırken, Neuchatel Gölü’ndeki bazı mühimmatlar yüzeyin sadece altı veya yedi metre altında bulunuyor.

İsviçre Savunma Bakanlığı, bu tehlikeli atıkları çıkarmak için harekete geçti ve yenilikçi çözümler bulmak amacıyla bir yarışma başlattı. Bakanlık, en iyi fikri sunan katılımcıya 50 bin frank (yaklaşık 58 bin dolar) ödül verecek. Yarışma için fikirler Şubat ayına kadar toplanacak ve anonim olarak uzmanlardan oluşan bir panel tarafından değerlendirilecek. Kazanan üç fikir, Nisan 2025’te açıklanacak.

Ancak bu mühimmatları güvenli ve çevre dostu bir şekilde temizlemek, sadece ödüllerle sınırlı kalmayacak; milyarlarca dolara mal olması beklenen büyük bir kurtarma operasyonu da gerekecek.

Kaynak: CNNTÜRK

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz