Birleşmiş Milletler (BM), Taliban’ın Afganistan’da yürürlüğe koyduğu yeni ahlak kurallarını sert bir dille eleştirdi. Pazar günü yapılan açıklamada, bu kuralların kadınların seslerini ve yüzlerini kamusal alanda yasaklamayı içerdiği belirtildi ve Afganistan’ın geleceği için “üzücü bir vizyon” sunduğu ifade edildi.
Afganistan’daki BM misyonunun başında bulunan Roza Otunbayeva, Taliban’ın uygulamaya koyduğu bu yasaların, kadın ve kız çocuklarına yönelik “zaten dayanılmaz olan kısıtlamaları” daha da genişlettiğini vurguladı. Otunbayeva, bu kuralların, ev dışında “kadın sesinin duyulmasını bile” ahlaki bir ihlal olarak değerlendirdiğine dikkat çekti.
Taliban yönetimi, geçtiğimiz çarşamba günü Taliban lideri Hibetullah Ahundzade tarafından onaylanan ve toplu taşıma ile kamusal kutlamalar gibi günlük yaşamın çeşitli yönlerini kapsayan yeni yasaları yayımladı. Associated Press (AP) tarafından görülen 114 sayfalık, 35 maddelik bu belgede yer alan kurallar, Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinden bu yana çıkarılan ilk resmi ahlak yasaları olarak öne çıkıyor.
Yeni yasalar çerçevesinde, kadınlar kamusal alanda yüzlerini gösteren kıyafetler giyemeyecek, akraba olmayan erkeklerle konuşamayacak ve kamusal alanda seslerini duyuramayacak. Ayrıca, erkeklerin de akraba olmayan kadınlara bakması yasaklandı. Canlı varlıkların resim ve fotoğraflarının medyada kullanımı da yasaklandı, müzik yapılması engellendi ve akraba olmayan kadın ve erkeklerin aynı ortamlarda bulunması yasaklandı.
Diğer yandan, kadınların yalnız başına toplu taşıma araçlarına binmesi yasaklandı. Toplu taşıma araçları namaz vakitlerinde durdurulacak ve hem şoförler hem de yolcular namaz kılacak. Bu kurallara uymayanlar ise mahkeme kararı olmaksızın tutuklanabilecek.
BM, bu yasaların Afganistan’daki kadın hakları için büyük bir geri adım olduğunu belirterek uluslararası toplumdan bu duruma karşı harekete geçmesini istedi.
Kaynak: Euro News