26.9 C
Malta
Cuma, Ağustos 30, 2024
spot_img
spot_img

Sicilya’da Batan Lüks Yat İçin “Çifte Standart” Tepkisi

Sicilya açıklarında batan lüks yat için başlatılan geniş çaplı kurtarma çalışmaları, mülteci yardım kuruluşlarının tepkisini çekti. Sivil toplum kuruluşları, bu olayın “çifte standart” örneği olduğunu belirterek, zenginlere yönelik kurtarma çabalarının mülteciler için gösterilmediğini eleştirdi.

Mülteciler İçin Kullanılmayan Kaynaklar Zenginler İçin Seferber Edildi

İngiltere’nin “Bill Gates’i” olarak tanınan teknoloji girişimcisi Mike Lynch’in eşi Angela Bacares’e ait, 10’u mürettebat olmak üzere toplam 22 kişinin bulunduğu 56 metrelik lüks yat, pazartesi günü Sicilya açıklarında şiddetli fırtınaya yakalanarak battı. Kurtarma çalışmalarında 15 kişi sağ olarak kurtarılırken, 7 kişi hayatını kaybetti.

“Muazzam Kaynaklar Çifte Standartı Gösteriyor”

Mültecilere yardım eden sivil toplum kuruluşları, Sicilya açıklarında batan lüks yat için başlatılan kurtarma seferberliğinin, Akdeniz’de sık sık yaşanan mülteci kazalarıyla kıyaslandığında büyük bir tezat oluşturduğunu belirtti. Bayesian isimli süperyatın kurtarılması için ayrılan kaynakların “muazzam” boyutlara ulaştığına dikkat çeken STK’lar, benzer kaynakların mülteciler için seferber edilmediğini vurguladı.

STK’lar Sürekli Engellerle Karşılaşıyor

Mülteci kurtarma çalışmalarında sürekli olarak bürokratik engeller, mahkemeler ve tehditlerle karşı karşıya kaldıklarını belirten STK’lar, lüks yata gösterilen kurtarma çabalarının mülteciler için gösterilmediğine dikkat çekti. Mediterranea Saving Humans kurucularından Luca Casarini, bu durumun adaletsiz olduğunu söyleyerek, “Kurtarma stratejileri lüks yatlar için devreye girerken, mültecilere karşı farklı bir tavır sergileniyor” dedi.

“Avrupa Ülkeleri Mülteci Kurtarma Çabalarını Kriminalize Ediyor”

Sea-Eye adlı yardım kuruluşu, mültecilerin hayatını kurtarmayı amaçlayanların, Avrupa ülkeleri tarafından kriminalize edildiğini belirtti. İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin mülteci kurtarma çabalarına engel çıkararak, sivil toplum kuruluşlarını zor durumda bıraktığına dikkat çekildi.

Mülteci kurtarma çalışmaları yürüten STK’lar, Sicilya’daki lüks yat kurtarma operasyonunu örnek göstererek, mülteci krizine yönelik “çifte standart” yaklaşımının acilen değiştirilmesi gerektiğini savundu.

Kaynak: NTV

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz