26.9 C
Malta
Pazar, Eylül 1, 2024
spot_img
spot_img

Türkiye’den Lüks İsviçre Saatlerine 7 Ayda 200 Milyon Dolarlık İthalat!

Türkiye’de gelir adaletsizliği artarken, üst gelir grubunun harcamaları da dikkat çekiyor. İsviçre’de üretilen lüks saatlere yönelik talep, Türkiye’de büyük bir artış gösterdi. 2024 yılının ilk 7 ayında Türkiye, İsviçre saatlerine 200 milyon dolar (170,1 milyon İsviçre Frangı) harcayarak dikkat çekici bir ithalat gerçekleştirdi.

İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu’nun (Fédération de l’industrie horlogère suisse) resmi verilerine göre, Türkiye’nin 2024’ün ilk 7 ayında yaptığı lüks saat ithalatı, Katar, Kanada, Avusturya, İrlanda, Kuveyt, Belçika ve Bahreyn gibi kişi başına milli geliri yüksek ülkeleri geride bıraktı. Türkiye’nin İsviçre’den yaptığı bu yüksek saat ithalatı, gelir dağılımındaki eşitsizliğin ve lüks tüketim alışkanlıklarının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Saat İhracatında Düşüş Yaşandı

2024’ün ilk 7 ayında İsviçre’nin toplam saat ihracatı ise 15 milyar 159 milyon İsviçre Frangı olarak kaydedildi. Ancak bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4’lük bir düşüşe işaret ediyor. İsviçre saat endüstrisi, bu düşüşe rağmen lüks saatlere olan küresel talebi sürdürmeye devam ediyor.

Türkiye Saat Alımında İlk Sıralarda Yer Aldı

2022-2024 yıllarının ilk 7 aylık dönemlerinde saat ithalatını en çok artıran ülkeler sıralamasında Hindistan yüzde 41,4 ile birinci, Meksika yüzde 40,9 ile ikinci, İrlanda yüzde 32,1 ile üçüncü sırada yer aldı. Avusturya yüzde 29,5 artışla dördüncü olurken, Türkiye yüzde 28,2 artış oranı ile beşinci sırada yer aldı. Türkiye’nin bu sıralamadaki yeri, ülkede lüks tüketim eğiliminin ne kadar yüksek olduğunu gözler önüne seriyor.

Bu veriler, Türkiye’de üst gelir grubunun harcama alışkanlıklarının ve lüks tüketime olan eğiliminin giderek arttığını ve bu artışın gelir adaletsizliğiyle doğrudan bağlantılı olabileceğini gösteriyor.

Kaynak: Gazetememur

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz