21.9 C
Malta
Pazar, Eylül 22, 2024
spot_img
spot_img

İtalya’da Trabzon’un İzleri: 437 Yıllık Bir Sokak ve İlginç Bir Deyim

İtalya’da yolunuzu kaybettiğinizde, İtalyanlar arasında sıkça kullanılan bir deyimle karşılaşabilirsiniz: “Trabzon’u kaybettim”. Bu deyim, İtalya’da “Perdere La Trebisonda” olarak bilinir ve “yolunu şaşırmak” ya da “kaybolmak” anlamında kullanılır. Deyimin kökeni ise 1461 yılında Trabzon Rum İmparatorluğu’nun Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetine girmesine dayanır.

Trabzon, 1204-1461 yılları arasında önemli bir ticaret merkezi ve Karadeniz’e açılan denizciler için güvenilir bir referans noktasıydı. Haçlı Seferleri sonrası Bizans İmparatorluğu’nun varisi Komnenos ailesi, Trabzon’a sığınarak burada Trabzon Rum İmparatorluğu’nu kurmuştu. Ancak 1453’te İstanbul’un fethi ve 1461’de Trabzon’un Osmanlı’ya geçmesiyle bu imparatorluk sona erdi. O tarihten sonra, denizde rotasını şaşıran ya da kaybolanlar için Trabzon’un adı deyimleşti.

İtalya’da Trabzon’un sadece bir deyimle sınırlı kalmadığını da belirtmek gerek. İtalya’da Trabzon ismini taşıyan tam 6 sokak bulunuyor. Bunlardan en eskisi, Bologna şehrinde yer alan “Vicolo Trebisonda” yani  ‘Trabzon Sokağı’. Bu sokak tam 437 yıldır Trabzon’un ismini yaşatıyor.

Trabzon’un tarih boyunca sadece Karadeniz’deki denizciler için değil, Akdeniz kıyılarındaki İtalyanlar için de ne kadar önemli bir referans noktası olduğunu gösteren bu izler, iki ülke arasında yüzyıllardır devam eden kültürel bağların da bir hatırası niteliğinde.

Kaynak: 10’lar

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz