21.9 C
Malta
Cumartesi, Ekim 5, 2024
spot_img
spot_img

Avrupa Adalet Divanı’ndan Malta’ya ‘Altın Pasaport’ Desteği

Avrupa Adalet Divanı, Malta’nın tartışmalı “altın pasaport” uygulamasının devam edebileceğine dair önemli bir sinyal verdi. Yabancı yatırımcıların AB vatandaşlığına erişmesine olanak tanıyan bu sistem, güvenlik ve kara para aklama endişelerini artırsa da yasal olarak Malta’nın elini güçlendirecek bir görüş açıklandı.

Malta, 690.000 euroya kadar yatırım yapan yabancıların AB vatandaşlığı kazanmasına imkân tanıyan “altın pasaport” programını sürdürüyor. 4 Ekim Cuma günü Avrupa Birliği’nin en üst mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı’na sunulan raporda, bu uygulamanın ertelenmesi gündeme gelebilir. Ancak Avrupa Adalet Divanı, vatandaşlık verme yetkisinin üye devletlere ait olduğunu vurgulayan bir açıklama yaptı.

“Vatandaşlık Verme Yetkisi Devletlerde”

AB Başsavcısı Anthony Collins’in hazırladığı bağlayıcı olmayan raporda, Avrupa Komisyonu’nun AB’nin bütünlüğüne zarar verdiği yönündeki endişelerine yer verilmedi. Mahkemenin açıklamasında, “Üye devletler, kimin vatandaş olacağına ve bunun sonucunda kimin AB vatandaşı olacağına kendileri karar verir,” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, üye devletlerin birbirlerinin vatandaşlık kararlarını tanımak zorunda olduğu belirtildi.

Mahkemenin kısa süre içinde nihai kararını vermesi bekleniyor. Yargıçlar, Başsavcı’nın görüşlerini takip etmek zorunda olmasa da genellikle bu tür görüşlere uyuluyor. Avrupa Komisyonu ise Malta’nın altın pasaport uygulamasının samimi işbirliği ilkesine aykırı olduğunu savunarak, yıllar önce yasal süreç başlatmıştı.

Diğer Ülkeler Geri Adım Attı, Malta Direniyor

Altın pasaport uygulamasını sürdüren son AB ülkesi olan Malta, Kıbrıs ve Bulgaristan’ın bu programları sonlandırmasının ardından eleştirilerin odağında. Diğer AB ülkeleri ise, daha sınırlı olan “altın vize” uygulamasını sürdürüyor. Ancak bu sistemler de denetim altında. Örneğin Portekiz, emlak spekülasyonlarını engellemek amacıyla altın vize şartlarını daraltırken, Hollanda 2024’te uygulamaya son vereceğini açıkladı. İspanya da benzer bir adım atmaya hazırlanıyor.

Güvenlik Endişeleri Artıyor

Altın pasaport ya da vize edinimi, özellikle Ukrayna’nın 2020’deki işgalinden sonra zengin Rusların AB yaptırımlarından kaçmasına yol açarak güvenlik endişelerini artırdı. Avrupa Parlamentosu, 2022 yılında bu uygulamaların etik ve hukuki sorunlar doğurduğunu belirterek, yatırım yoluyla vatandaşlık edinmenin yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

Malta’nın programının geleceği Avrupa Adalet Divanı’nın vereceği karara bağlı. Bu karar, AB içinde vatandaşlık ve güvenlik tartışmalarını daha da derinleştirebilir.

Kaynak: Euro News

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz