18.9 C
Malta
Pazartesi, Ekim 7, 2024
spot_img
spot_img

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis: Türkiye ile Güven Seviyesine Ulaştık

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye ile ikili ilişkilerde önemli bir dönüm noktasına ulaştıklarını belirterek, iki ülke arasındaki güven seviyesinin adım adım yükseldiğini vurguladı. Yerapetritis, bu güven ortamını sürdürmek için karşılıklı çaba göstereceklerini ifade etti.

Kathimerini gazetesine konuşan Yerapetritis, son 15 ayda Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan yakınlaşmaya dikkat çekerek, “Açık iletişim kanalları sayesinde yeterli güven seviyesine ulaştık. Bu olumlu iklimi koruyarak ilişkilerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi.

Kasım Ayında Atina’da Kritik Ziyaret

Yerapetritis, iki ülke liderlerinin dışişleri bakanlarına, kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge’nin belirlenmesi için kapsamlı görüşmeler yapma talimatı verdiğini belirtti. Yunan Bakan, bu çerçevede Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın kasım ayında Atina’ya yapacağı ziyaretin, sürecin ilerlemesinde önemli bir rol oynayacağını söyledi.

‘İyi İklimi Koruyacağız’

İki ülke arasında deniz yetki alanları konusunda bir anlaşmaya varılamaması durumunda bile mevcut olumlu ilişkilerin korunmasının öncelikli hedef olduğunu vurgulayan Yerapetritis, “Eğer çerçevede bir anlaşma sağlanamazsa, deniz yetki alanlarına yönelik görüşmeler devam etmese de ikili ilişkilerdeki mevcut iyi iklimi korumaya çalışacağız” dedi.

İstişari Görüşmelere Eleştiri

Yunanistan ile Türkiye arasındaki istişari görüşmelere değinen Yerapetritis, bu sürecin yeterince sonuç vermediğini belirtti. “21 yılda 64 tur görüşme yaptık, ancak ne içerik ne de süreç olarak bir sonuca varamadık. Sonunda genelde turun başından daha kötü bir noktaya geliyoruz. Dış politika, özellikle karmaşık konularda, ataletin zarara neden olduğunu gösterdi” diye konuştu.

Yunan Bakan, bundan sonra daha aktif ve çözüm odaklı bir diplomasi izleyeceklerinin altını çizdi.

Kaynak: Karar

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz