27.9 C
Malta
Salı, Ağustos 6, 2024
spot_img
spot_img

AB İltica Dairesi Skandalı: Dolandırıcılıkla Mücadele Müfettişleri Malta’da Soruşturma Başlattı

AB Dolandırıcılıkla Mücadele Müfettişleri, Malta’daki AB İltica Dairesi’ni Soruşturmak İçin Göreve Geldi

Geçtiğimiz hafta, Avrupa Birliği (AB) dolandırıcılıkla mücadele dairesi olan OLAF’tan bir müfettiş ekibi, Malta merkezli bir AB sığınma dairesindeki dolandırıcılık, adam kayırma ve taciz iddialarının yanlış ele alınması konusunu araştırmak üzere görevlendirildi.

Mevcut ve eski çalışanlar, AB İltica Dairesi’nin üst yönetimi hakkında soruşturma açılması talebinde bulundu ve bu iddialar müfettişler tarafından incelenmektedir.

Müfettiş Mariya Kirilova liderliğindeki üç kişilik soruşturma ekibi, teşkilatın Marsa’daki ofisinde çalışanlarla görüşmeler gerçekleştiriyor.

Soruşturma, geçen yıl bir grup isimsiz çalışanın OLAF ve Avrupa Komisyonu’na yaptığı bir dizi ihbarla başladı.

Bu ihbarlarda, Avrupa İltica Destek Ofisi yönetici müdürü Nina Gregori’ye yönelik görevi kötüye kullanma suçlamaları yer alıyordu.

Gregori, 2019 yılında, taciz suçlamalarıyla karşı karşıya kalan José Carreira’nın görevden ayrılmasının ardından bu görevi devralmıştı.

İddialara göre, Gregori, kuruluşun tüm usulsüzlüklerini gizlemek ve örtmek için karmaşık bir yasal yapı ve kontrol sistemleri kurarak, uyumlu ve düzenli bir imaj sergilese de aslında bu usulsüzlükleri gizlemiştir.

Gregori, “yönetim kurulu, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve halk”ı uyarmanın imkansız olduğunu iddia etmektedir.

İddialar, insan kaynakları kurallarına aykırı atamaları da içermektedir.

Gregori ve üst düzey yöneticiler iddiaları reddetmektedir.

Şikayet ayrıca, son üç yılda beş personel tarafından taciz iddialarıyla karşı karşıya kalan Mark Camilleri’yi de hedef almaktadır.

Çalışanlar, Camilleri’nin her durumda Gregori tarafından desteklendiğini iddia etmektedir.

Teşkilatın iç kontrol başkanı Gerardo Knouse Ramirez de kötü yönetim örtbas etmekle suçlanmaktadır.

OLAF, Malta operasyonu hakkında yorum yapmayı reddederek, “OLAF, olası soruşturmaların ve adli kovuşturmaların gizliliğini korumak ve kişisel verilere ve usuli haklara saygı göstermek amacıyla bu tür vakalar hakkında yorum yapmamaktadır” açıklamasında bulunmuştur.

Avrupa Parlamentosu’nun sivil özgürlükler komitesinden bir heyet, AB İltica Dairesi’nde bilgi toplama görevi yürütürken müfettişlerle birlikte çalışmaktadır. Ayrıca Malta Silahlı Kuvvetleri, Malta Uluslararası Koruma Dairesi ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilcileriyle de görüşmektedir.

AB İltica Dairesi, yaklaşık 2.000 çalışanıyla üye devletlere hukuki, teknik ve operasyonel destek sağlamaktadır. Geçen yıl yeni bir isim alarak güçlendirilmiş yetkilere sahip olan dairesin amacı, üye devletlerin sığınma taleplerini ele alma şekillerini birleştirmeye yardımcı olmaktır.

OLAF, Malta’daki operasyonla ilgili yorum yapmayı reddederek, soruşturma ve olası adli kovuşturmanın gizliliğini ve kişisel verilere olan saygıyı koruma amacıyla herhangi bir açıklama yapmamaktadır.

Bu tartışmalar, daha önce de Avrupa dolandırıcılıkla mücadele ajansı tarafından 2018 yılında yapılan bir inceleme sonucunda ortaya çıkmıştır. Ajans, Malta merkezli ofiste “usulsüzlükler” tespit etmiş ve eski icra müdürüne karşı disiplin işlemi başlatılmasını önermiştir.

Jose Carreira ve diğer bazı personel, bu iddiaları reddetmiş olsa da, Carreira soruşturma tamamlanmadan ajansdan istifa etmiştir. Carreira aynı zamanda, OLAF tarafından yürütülen bir soruşturma dışında zorbalık ve “psikolojik şiddet” suçlamalarıyla da karşı karşıya kalmıştır. Teşkilat çalışanları uzun süredir Carreira’nın çalışma koşullarından şikayetçi olmuşlardır.

Ajans personelinin iç e-postalarında yer aldığı iddia edilen “sorumsuzluk kültürü” ve “psikolojik şiddet” konusundaki şikayetlere de yer verilmektedir.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz