28.9 C
Malta
Pazar, Ağustos 4, 2024
spot_img
spot_img

AB, Tartışmalı Göç Yasası İçin Yol Haritasını Açıkladı

Avrupa Birliği (AB), uzun süredir tartışmalara neden olan yeni göç ve iltica kuralları için uygulama yol haritasını sundu. “Göç ve İltica Anlaşması Ortak Uygulama Planı” ile tüm üye ülkelerin yeni mevzuatı 2026 ortasına kadar uygulamaya başlaması hedefleniyor.

Yeni Kurallar Göç Yükünü Dağıtmayı Amaçlıyor

Yeni kuralların temel amacı, göç yükünü ilk varış ülkelerinden alarak tüm üyeler arasında dağıtmak. AB’nin dış sınırlarını güçlendirme, iltica başvurularını hızla sonuçlandırma, reddedilenleri geri gönderme ve kaynak ülkelerle işbirliğini artırma gibi unsurları içeriyor.

Sığınmacıların Kimlikleri Hızla Tespit Edilecek

Yeni kurallara göre, sığınmacıların AB’ye varışlarından sonraki günler içinde kimlikleri belirlenecek ve risk taşıyıp taşımadıkları değerlendirilecek. Aşırı yük altında kalan ülkeler daha fazla dayanışma talep edebilecek. Kriz durumlarında tüm üye ülkeler ortak karar alacak.

Eleştiriler Sürüyor

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yeni kuralların sınır kontrollerini artırabileceği ve göçmenlerin uzun süre kabul merkezlerinde tutulmasına yol açabileceği endişesini taşıyor. Ayrıca, muafiyetler nedeniyle mülteci ve insan hakları hukukunun ihlal edilebileceği belirtiliyor.

Anlaşma 2026’da Yürürlüğe Girecek

Tartışmalı Göç ve İltica Anlaşması, tüm üye ülkelerin onayının ardından 12 Haziran 2026’da yürürlüğe girecek. Ancak, eleştiriler ve endişeler nedeniyle anlaşmanın uygulanması sürecinde yaşanacak gelişmeler yakından takip edilecek.

Kaynak: Sözcü

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz