32.9 C
Malta
Pazar, Ağustos 4, 2024
spot_img
spot_img

AB ve Ermenistan Vizesiz Seyahat İçin Tarihi Adımı Attı!

Avrupa Birliği (AB), Ermenistan ile vizesiz seyahat için tarihi bir adım atarak müzakere sürecini başlattı. Bu karar, özellikle 2020 Dağlık Karabağ Savaşı sonrası Batı ile yakınlaşan Ermenistan’da büyük bir sevinçle karşılandı.

Ermenistan’a 10 Milyon Euro’luk Askeri Destek

AB, Ermenistan ile vize serbestisi görüşmelerinin yanı sıra, Ermenistan ordusuna 10 milyon euroluk bir askeri yardım paketi de açıkladı. Bu, AB’nin Ermenistan ordusuna sağladığı ilk maddi destek olma özelliği taşıyor. Avrupa Barış Fonu’ndan sağlanacak bu kaynak, Ermenistan ordusunun lojistik kapasitesini artırmayı ve acil durumlarda sivil halkın korunmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

“Ortak Değerler ve Refah Vizyonuna Dayalı İlişkiler Derinleşiyor”

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, AB’nin askeri yardımından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, vize serbestisi görüşmelerini “ortak değerler, prensipler ve refah vizyonuna dayalı AB-Ermenistan ilişkilerini derinleştirmede önemli bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi.

Türkiye ile Benzer Görüşmeler 2013’te Başlamıştı

AB, daha önce Türkiye ile de benzer bir vize serbestisi süreci başlatmıştı. Ancak 2013’te başlayan bu müzakereler, ilerleyen yıllarda çeşitli nedenlerle tıkanmıştı.

Vizesiz Seyahat Ne Zaman Gerçekleşecek?

Ermenistan vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz seyahat edebilmesi için müzakerelerin olumlu sonuçlanması gerekiyor. Bu sürecin ne kadar süreceği henüz belirsizliğini koruyor. Ancak, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan döneminde Brüksel ile Erivan arasındaki ilişkilerin gelişmesi, sürecin olumlu ilerleyeceğine dair umutları artırıyor.

 

Kaynak: DW

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz