Site icon Malta Haber

AB’nin Giriş/Çıkış Sistemi (EES) Ertelendi: Üye Ülkeler Hazır Değil

Avrupa Birliği’nin dış sınır kontrollerini modernize etmeyi amaçlayan Giriş/Çıkış Sistemi’nin (Entry/Exit System – EES) yürürlüğe girişi ertelendi. Avrupa Komisyonu, EES’nin 10 Kasım’da devreye girmeyeceğini, Perşembe günü yaptığı bir açıklamayla duyurdu.

Açıklama, AB içişleri bakanları toplantısının ardından İçişlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Ylva Johansson tarafından yapıldı. Johansson, üç üye ülkenin henüz hazır olmadığını belirterek “10 Kasım’da olmayacağı açık” ifadesini kullandı. Diplomatik kaynaklara göre hazırlıklarını tamamlamayan ülkeler Almanya, Fransa ve Hollanda. Ayrıca, sistemin bilgi teknolojisi (BT) altyapısının dayanıklılığına ilişkin endişeler de sürecin ertelenmesinde etkili oldu.

EES Nedir?

Giriş/Çıkış Sistemi, AB’nin dış sınırlarında pasaport damgalamanın yerini alacak bir reform olarak yıllardır gündemde. Sistem, AB vatandaşı olmayan ve Schengen Bölgesi’ne 180 günlük bir süre içinde 90 güne kadar kısa süreli ziyaret gerçekleştiren kişilerin giriş ve çıkışlarının biyometrik verilerle kaydedilmesini sağlayacak. Ziyaretçiler, pasaportlarını ibraz ederken yüz fotoğrafları çekilecek ve parmak izleri elektronik olarak taranacak. Bu yöntemle Schengen Bölgesi’ne tüm giriş ve çıkışlar takip edilebilecek.

Kapsamlı Reformun Amacı

EES’nin amacı, AB’nin sınır güvenliğini artırmak ve kısa süreli vizelerini aşan kişilere karşı önlem almak. Biyometrik verilerin toplanması ve bu verilerin gerçek zamanlı paylaşımı, kimlik dolandırıcılığına karşı mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kimler Dahil Olacak?

Kıbrıs ve İrlanda hariç tüm AB üyesi ülkeler ile İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre bu sisteme dahil olacak. Kıbrıs ve İrlanda ise pasaportları elle damgalamaya devam edecek.

AB’nin sınır güvenliğinde yeni bir dönemin kapılarını aralayacak olan Giriş/Çıkış Sistemi’nin ne zaman tam olarak hayata geçirileceği ise belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Euronews

Exit mobile version