Site icon Malta Haber

Almanya’da Çifte Vatandaşlık Yasası Meclisten Geçti: Göçmenler İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor

Almanya’da uzun zamandır beklenen çifte vatandaşlık düzenlemesi, Federal Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyonunun hazırladığı “Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu” adlı tasarı, 382 kabul oyu ile meclisten geçti.

Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, aşırı sağa karşı güçlü bir duruş sergileneceğini vurguladı. Yeşiller Partili Milletvekili Canan Bayram ise, tasarının özellikle Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) göçmen karşıtı politikalarına karşı önemli bir adım olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise, çeşitlilik arz eden topluma uygun bir göç yasası oluşturulduğunu ve bu reformun modern bir Almanya’ya olan bağlılığı simgelediğini ifade etti.

“Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu” ile Alman vatandaşlığına geçiş süresi 8 yıldan 5 yıla indirildi. Bazı özel durumlarda bu süre 3 yıla kadar düşürülebilecek. Ayrıca, çifte vatandaşlık imkanı sunan ve 23 yaşına kadar seçim yapma zorunluluğu getiren “opsiyon modeli” kaldırıldı.

Almanya’da doğan çocuklar, ebeveynlerinden biri en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmişse Alman vatandaşlığı alabilecek. Ayrıca, geçimini sosyal yardım almadan sağlayan kişilerin vatandaşlığa geçişleri kolaylaştırılacak. Misafir işçi jenerasyonu ve son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar için özel muafiyetler getirildi.

Bu yasanın, Almanya’daki göçmenler için yeni bir dönem başlattığı ve toplumdaki çeşitliliği daha da güçlendireceği bekleniyor. Yasa, Nisan ayı gibi yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Exit mobile version