28 Şubat 2021- Sevim Bakar / Malta
Hukukçu Mehmet Kılıç ile yapılan söyleşiye göre; 2011 yılında Türkiye’nin birçok OECD ülkesiyle imzaladığı anlaşmaya göre kara para ile mücadele kapsamında Türkiye, altı AB ülkesindeki vatandaşlarının vergi bilgilerini otomatikman paylaşmakla yükümlü. Türkiye vergi bildirimleri paylaşımında bulunması hususunda bugüne kadar bildirimleri yerine getirmedi. Alt yapısı da henüz oluşturulmadı. Bildirimde ek süre tanındı ve gelecek haziran ve eylül ayına kadar alt yapısını oluşturup bildirimde bulunması gerekiyor.
Türkiye sözünde durmazsa vergi konusunda kara listeye alınması ve imaj kaybı olma ihtimali var. 2011 yılından bu yana alt yapısının oluşturulmamış olması da sorun olacaktır. Uzay ile ilgili çalışmalarda bu durum ülkelere yapılan yardımlar konusunda sıkıntıya sokacaktır. Almanya’daki insanlar daha büyük sıkıntıya girebilir.
Almanya’da yaşayan, ikameti orada olan tüm Türkiyelilerin Türkiye’deki mal varlıklarını Almanyan’da bildirmek zorunda. Almanya’da yaşayan tüm dünyadaki gayrimenkullerini ve vergilerini bildirmek zorunda. Bilgi vermezlerse vergi masrafları belirlenemiyor. Gelir arttıkça gelir vergisi arttığı için, diğer gelirlerin bildirilmesi gerekiyor. Çifte vergilendirmeyi yasaklayan ikili anlaşma 10.000€ ya kadar olanları vergi dışında tutuyor. OEÇD ülkelerinde yaşayan Türkiye vatandaşları, Türkiye’deki emekli maaşına, kira getirisine kadar tüm gelirlerini bildirmesi gerekiyor.
Vergi bildirimi yapılırken dünyanın başka yerinde geliriniz var mı diye sorulan soruya doğru bilgi vermek gerekiyor. Konut ve arabanızı bildirmezseniz, banka hareketlerinden konut vergisi ve araç vergileri fark edilince cezalar oluşacaktır.
Kaynak: Cosmo Köln Radyosu
[…] 2011’de OEÇD ülkeleri ile yaptığı vergi bildirimi anlaşmasına istinaden bildirmesi gereken vergileri henüz bildirmedi ve sistemin alt yapısını da […]