Site icon Malta Haber

Avrupa Parlamentosu Seçimlerinde Aşırı Sağ Kazandı: Avrupa’da Dengeler Değişiyor

Avrupa Birliği’nin (AB) geleceği açısından kritik öneme sahip Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri tamamlandı. AB üyesi 27 ülkede 360 milyon kayıtlı seçmen oy kullandı ve bu seçimler, Hindistan’dan sonra en büyük seçmen kitlesine sahip seçimler olarak tarihe geçti.

Seçimlerde, Almanya, Fransa ve İtalya gibi büyük ülkelerde aşırı sağ büyük kazanımlar elde etti. Bu sonuç, AB’nin yasama organı olan AP’nin kararlarının, AB üyesi ülkeler kadar İsviçre, Norveç, Türkiye, Bosna ve Sırbistan gibi Avrupa sistemine entegre ülkeleri de yakından ilgilendirdiğini gösteriyor.

Fransa: Macron’un Partisi Büyük Hezimet Aldı

Seçimlerin en çarpıcı sonucu Fransa’dan geldi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un liberal çizgideki partisi ‘Rönesans’ yüzde 15’te kaldı. Aşırı sağcı Le Pen’in partisi Ulusal Birlik ise yüzde 31.5 oy aldı. Bu hezimetin ardından Macron, ülkede 30 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde erken seçim yapılacağını açıkladı. 2024 Paris Olimpiyatları’nın açılış töreni ise 26 Temmuz’da gerçekleştirilecek.

Avrupa Parlamentosu’nda Yeni Dağılım

Mevcut durumda AP’de en kalabalık grup 176 üyeyle sağcı-muhafazakâr ‘Avrupa Halk Partileri Grubu’. Bunu, 145 üyeli merkez sol ‘İlerici Demokrat ve Sosyalist İttifakı’ izliyor. Üçüncü sıradaki en büyük grup ise 103 üyeli, liberal sağ görüşlü ‘Avrupa için Demokrat ve Liberaller İttifakı’. Ayrıca, parlamentoda 72 üyeli Yeşiller ve 39 üyeli Sol grup da yer alıyor.

Seçimler, ülkelerde farklı sonuçlarla yankı bulurken, euro son bir ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüşte, euro bölgesine karşı tepkili bir politika izleyen sağ partilerin seçimlerde büyük kazanımlar elde etmesi etkili oldu.

Ülke Ülke Seçim Sonuçları

Almanya: 96 sandalyeyle AP’de en fazla sandalyeye sahip ülkede, muhafazakâr CDU/CSU yüzde 30 ile birinci parti oldu. Radikal sağdaki AfD, oylarını yüzde 16’ya yükseltti. Başbakan Scholz’un partisi SPD ise yüzde 14’te kaldı ve üçüncü oldu. Son beş yılda 30 yaş altı seçmenin AfD’ye desteği 10 puan artarken, Yeşiller’e desteği 18 puan azaldı.

İtalya: Başbakan Meloni’nin aşırı sağ partisi FdI, son beş yılda oylarını 20 puan artırarak yüzde 28.8’e çıkardı ve birinciliğe yükseldi. Muhalefetteki merkez sol Demokratik Parti yüzde 24 oyla ikinci oldu.

Hollanda: AP’de 31 sandalyeye sahip olacak Hollanda’da İşçi Partisi/Yeşil Sol ittifakı yüzde 21.6 ile birinci sırada yer aldı. Geert Wilders’ın muhafazakâr liberal Özgürlük Partisi ise yüzde 17.7 oy aldı.

İspanya: Muhalefetteki merkez sağ Halk Partisi, Başbakan Sanchez’in başında olduğu Sosyalist Parti’yi yenerek birinci parti oldu. Aşırı sağcı Vox ise üçüncü oldu.

Yunanistan: İktidar partisi Yeni Demokrasi, yüzde 28 oy oranı ile ilk sırada yer aldı. Soldaki SYRIZA yüzde 15, sosyalist Pasok yüzde 13, milliyetçi sağ-popülist ‘Yunan Çözümü’ yüzde 9.5, Komünist Parti ise yüzde 9 oy aldı.

Macaristan: Son 14 yıldır Orban başbakanlığında lider olan Fidesz, ikinciliğe geriledi. Orban’ın eski müttefiklerinden Magyar’ın iki ay önce kurduğu merkez sağ TISZA, yüzde 30 oyla iktidara güçlü bir rakip oldu.

Avusturya: Aşırı sağın birinci parti olarak çıktığı ülkeler arasında yer aldı.

Belçika’da Genel Seçim ve Başbakanın İstifası

Belçika’da aynı gün yapılan genel seçimlerde yenilgiye uğrayan Başbakan De Croo istifa kararı aldı. Bölünmeyi savunan Flaman milliyetçisi muhafazakâr sağ ‘Yeni Flaman İttifakı’ birinci oldu.

Avrupa’da aşırı sağın yükselişi, kıtanın siyasi dengelerini ve AB’nin geleceğini derinden etkileyebilir. Seçim sonuçları, AB politikalarında ve ekonomik dengelerde köklü değişimlere işaret ediyor.

 

Kaynak: Kapsül News

Exit mobile version