Site icon Malta Haber

Avrupa Sürdürülebilir Şehirler Hedefinde Ne Kadar İlerledi?

Avrupa Birliği (AB), Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası’na başlarken, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH 11) olan Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar üzerindeki performansını gözden geçiriyor. Bu hedef, şehirlerin ve insan yerleşimlerinin yenilenmesini ve planlanmasını teşvik ederek, herkese temel hizmetler, enerji, barınma, ulaşım ve yeşil kamusal alanlara erişim sağlanmasını amaçlıyor. Aynı zamanda, kaynak kullanımının iyileştirilmesi ve çevresel etkilerin azaltılması hedefleniyor.

Hava Kirliliği ve Trafik Kazaları Azalıyor

AB, SKH 11 kapsamında şehirlerde yaşam kalitesini artırma, sürdürülebilir hareketliliği teşvik etme ve çevresel etkileri iyileştirme konusunda ilerlemeler kaydetti. Bu hedef doğrultusunda birçok gösterge kullanılıyor. Örneğin, ince partikül maddeye maruz kalma sonucu meydana gelen erken ölümler önemli bir kriter. 2021 yılında, AB’de 253.305 kişi hava kirliliği nedeniyle erken hayatını kaybetti. Bu, 2016 yılına kıyasla %10,2’lik (281.995 ölüm) ve 2005’e kıyasla %41’lik (431.114 ölüm) bir düşüş anlamına geliyor.

Atık Geri Dönüşüm Oranı Yükseliyor

Şehirlerin sürdürülebilirliğini izleyen bir diğer önemli gösterge de belediye atıklarının geri dönüşüm oranı. 2022 yılında, bu oran AB genelinde %48,6’ya ulaşarak 2017’ye göre 2,3 puanlık bir artış gösterdi.

Gürültü ve Trafik Kazaları: Sorunlar Devam Ediyor

Gürültü kirliliği, şehirlerdeki yaşam kalitesini etkileyen bir diğer faktör. 2023 yılında, AB’deki insanların %18,2’si evlerinde gürültüden şikayet etti; bu oran 2018’den bu yana değişmedi. Ayrıca, trafik kazalarındaki ölüm oranları da dikkat çekici bir gösterge. 2022’de, AB genelinde 20.653 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti. Bu, 2017’ye kıyasla %11,7 ve 2000’e kıyasla %61 oranında bir azalma anlamına geliyor. Trafik kazalarında ölümlerin yarısı kırsal yollarda meydana geldi.

Kırsal yollardaki trafik ölümleri 2000’den bu yana %63 azalırken, şehir içi yollarda %56, otoyollarda ise %47 düşüş kaydedildi.

Ülkenizin Durumu Ne?

Ülkenizde evsel atıkların ne kadarının geri dönüştürüldüğünü biliyor musunuz? Ya dahava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini?

AB’nin ‘SKH’ler ve Ben’ veri görselleştirme aracı ile bu göstergeleri kolayca keşfedebilir ve ülkenizin diğer ülkelerle karşılaştırmasını yapabilirsiniz. Kendi ülkenizi seçerek SKH 11 göstergelerine göre ilerlemeyi inceleyin!

Kaynak: Eurostat

Exit mobile version