Site icon Malta Haber

Avrupa’da hangi ülkelerde Altın Pasaport uygulaması var ve nasıl alınıyor?

29 Ekim 2020 / Malta

Avrupa Birliği Kıbrıs ve Malta’nın yatırımcı vatandaşlık uygulaması hakkında hukuki süreç başlattı.

Bu ülkeler temelde herhangi bir ülkeyle gerçek anlamda bağı olmamasına ve orada yaşamamasına rağmen sadece paralarını kullanarak vatandaşlık almalarına hak tanıyor.

Bu vatandaşlıkla serbest dolaşım, oturum, çalışma ve oy kullanma gibi herhangi bir AB ülkesi vatandaşının sahip olduğu haklardan faydalanılabiliniyor.

AB bu durumun şeffaflık ve güvenlik riski oluşturmasının yanı sıra Avrupa Birliği projesinin temelindeki değerlere de zarar verdiğini savunuyor.

Öte yandan belli bir miktarda yatırımla vatandaşlık veren ülkeler Malta ve Kıbrıs’la sınırlı değil.

Bulgaristan da böyle bir opsiyon sunan ülkelerden birisi. Avrupa Birliği Sofya’ya da uyarı yazısı göndererek ülkenin uyguladığı programla ilgili daha detaylı bilgi istedi.

Fakat yatırım karşılığı oturum veren ülkeler de bulunuyor. Bu ülkeler vatandaşlık vermese de sağladıkları oturum izni bireylerin o ülkede çalışmasına ve Schengen bölgesinde serbestçe seyahat etmesine olanak sağlıyor.

Avrupa Birliği’ne göre bu durumda en az vatandaşlık kadar riskler barındırıyor.

Yatırımcı oturum programları halen 19 üye ülkede sunuluyor. Bunlar Bulgaristan, Çekya, Estonya, İrlanda, Yunanistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, İtalya, Kıbrıs, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya ve Slovakya.

Sorun nereden kaynaklanıyor?

Avrupa Birliği herhangi birinin bir ülkeden vatandaşlık almasının sadece o ülkeyi değil birlikteki tüm üye ülkeleri etkilediğini belirtiyor. Çünkü bir ülke vatandaşı istediği zaman bir başka ülkeye taşınabiliyor ve oraya yerleşip çalışabiliyor.

Oturum izinleri ile ilgili eleştiriler ise yine güvenlik taramalarının yetersizliği ve uzun vadede yine vatandaşlığa imkan tanımasına odaklanıyor. Beş yılın ardından daimi oturum izni olanlar vatandaşlığa başvurabiliyor.

Kaynak : euronews

Exit mobile version