Site icon Malta Haber

Avrupa’da İlk Nesil Türklerin Hüzünlü Hikayesi: Huzurevlerinde Yalnızlık ve Vefasızlık

Yıllar önce daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa’ya göç eden ve hayatlarını ağır işlerde çalışarak geçiren ilk nesil Türkler, yaşamlarının son dönemlerinde yalnızlıkla mücadele ediyor. Ailelerini fedakârlıklarla büyüten bu insanlar, bugün huzurevlerinde yapayalnız bir hayat sürüyor. Daha da acı olanı, birçok cenazeye bile aileleri tarafından sahip çıkılmıyor.

Huzurevlerindeki Türk Yaşlıların Sayısı Artıyor

Avrupa’da huzurevlerinde kalan Türk yaşlılarının sayısı giderek artıyor. Aile bağlarının zayıflaması, ilk nesil göçmenlerin yaşamlarını yalnız sürdürmelerine neden oluyor. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) verilerine göre, her yıl yaklaşık 5 bin cenaze Türkiye’ye naklediliyor. Cenaze nakil firmaları çalışanları ise bu yalnızlığın ve ilgisizliğin çarpıcı örnekleriyle karşılaşıyor.

“Çocuklar Anne Babalarını Yalnız Bırakıyor”

Sabah gazetesinin haberine göre, uzun yıllardır cenaze nakil hizmeti veren Yılmaz Burnaz, yaşlıların uğradığı vefasızlığı şu sözlerle dile getirdi:

“Anne babalarına sahip çıkmayan çok fazla çocuk var. Cenazelerde dahi ilgi göstermiyorlar. Ne yazık ki ilk nesil Türkler, yalnız bir şekilde hayatlarını tamamlıyor.”

Miras Beklentisiyle İlgi Gören Cenazeler

Cenaze nakil şoförü Hasan Coşkun ise başka bir olayı şu şekilde aktardı:

“Bir cenazenin Almanya’da yakını yoktu. Türkiye’deki kardeşiyle iletişime geçtim. Ancak kardeşi cenazeyi kabul etmek istemedi. Fakat ölen kişinin mal varlığını duyunca hemen cenazeyi sahiplenmeye karar verdi. Böyle olaylara artık sıkça rastlıyoruz.”

Değişen Aile Dinamikleri ve Kültürel Yapılar

Avrupa’da yaşayan Türk toplumunda, değişen sosyal ve kültürel yapılar aile içi bağları zayıflattı. Çocuklar ve torunlar, yoğun yaşam temposu ve farklı kültürlere uyum sağlama çabası içinde aile büyüklerinden uzaklaşıyor. Bu durum, ilk nesil göçmenlerin yalnızlaşmasına ve aile bağlarındaki vefasızlık tartışmalarının artmasına yol açıyor.

Birlik ve Vefa Çağrısı

Toplumun değişen dinamikleri karşısında, ilk nesil göçmenlerin yalnızlıklarını azaltmak ve onlara daha fazla destek olmak için ailelere önemli sorumluluklar düşüyor. Aile bağlarının güçlendirilmesi, hem bu neslin yalnızlığını hem de toplumsal vefasızlık algısını azaltabilir.

Kaynak: Artı33

Exit mobile version