24.02.2021-Sevim Bakar / Malta
Avrupa ülkelerinde saatler 27 Mart Cumartesi gününü 28 Mart Pazar gününe bağlayan gece 02.00’de bir saat ileri alınacak.
Gün ışığından faydalanma amaçlı yapılan kış ve yaz saati uygulamaları 1895’te Yeni Zelandalı bir böcek bilimci olan George Hudson tarafından ortaya atıldı. Yaz aylarında böcek avına gitmek için mesai sonrası daha fazla güneş ışığı alması için iki saatlik bir zaman vardiyası önerdi.
Şu anda AB’de üç standart saat dilimi bulunmaktadır:
Batı Avrupa Saati (İrlanda, Portekiz, İngiltere) (UTC +1 yaz saati)
Orta Avrupa Saati (17 Üye Devlet) (UTC +2 yaz saati)
Doğu Avrupa Saati (Bulgaristan, Kıbrıs, Estonya, Finlandiya, Yunanistan, Letonya, Litvanya ve Romanya) (UTC +3 yaz saati)
Türkiye (UTC+3) saat farkı uygulamasını kaldırdığı için, Orta Avrupa Saatinde bulunan ülkeler ile aramızdaki saat farkı 1’e inerken, İngiltere’nin de dahil olduğu Batı Avrupa saatinde bulunan ülkeler ile aramızdaki saat farkı 2’ye inecek. Doğu Avrupa saati ile aramızda saat farkı kalmayacak.
2001 yılından bu yana, AB yaz saati düzenlemeleri, tüm Üye Devletlerin Mart ayının son Pazar günü yaz saatine geçme ve standart saatlerine geri dönme yükümlülüğünü belirleyen 2000/84 / EC sayılı Direktif tarafından yönetilmektedir (“kış- Ekim ayının son Pazar günü “”).
[…] ülkelerinde saatler 27 Mart Cumartesi gününü 28 Mart Pazar gününe bağlayan gece 02.00’de bir saat ileri […]