24.9 C
Malta
Cuma, Eylül 13, 2024
spot_img
spot_img

Bakan Uraloğlu: “Koronavirüs Döneminde Milyonlarca Kişinin Bilgileri Çalındı”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, koronavirüs salgını sürecinde Sağlık Bakanlığı bünyesindeki milyonlarca Türkiye vatandaşının kişisel bilgilerinin çalındığını doğruladı. Teknolojinin günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği bu dönemde, kişisel verilerin korunması konusu yeniden gündeme geldi. Peki, bireyler ve kurumlar kişisel verilerin güvenliğini sağlamak için hangi adımları atmalı?

Siber güvenlik uzmanı Çelik, kişisel verilerin korunması için özellikle şahsi cihazlarda “iki faktörlü doğrulama” yönteminin kullanılmasını öneriyor. Bu yöntemde, kullanıcıdan hesabına giriş yapmak için ikinci bir cihazdan onay vermesi isteniyor. Böylece, uzaktan ve izinsiz erişimlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

“Üçüncü Taraf Uygulamalara Dikkat!”

BBC Türkçe’ye konuşan güvenlik uzmanı Yalçınkaya ise, kullanıcıların üçüncü taraf uygulamalara sürekli erişim izni vermemesi gerektiğini vurguluyor. Yalçınkaya, “Herhangi bir cihaza ya da programa oturum açma izni verdiğinizde, adınıza e-posta gönderme izni bile isteyebiliyor” diyerek kullanıcıları uyardı. “En büyük güvenlik açığı, üçüncü taraf uygulamalara sürekli erişim vermemiz. Burada neye izin verdiğimizi asla okumamamız. Ne kadar farkında olsak da okuma tembelliğine gidiyoruz. Bu uygulamalar ya da tarayıcı eklentileri her türlü bilginizi gözetliyor,” dedi.

Yalçınkaya, bilgisayar tarayıcısından kullanmadığı eklentileri sildiğini ve cep telefonundaki uygulamalara fotoğraf galerisi ve mikrofon erişimi vermediğini belirtti. Ayrıca, kullanıcıların platform ve uygulamalardaki tüm güvenlik seçeneklerini kullanması gerektiğini ifade etti.

Güçlü Şifrelerin Önemi

Her hesap için farklı ve güçlü şifreler kullanmanın önemine de dikkat çeken Yalçınkaya, “İçerisinde büyük harf ya da özel karakter olmayan, özellikle altı harf ve daha az şifrelerin işlemciler tarafından çözülme süresi saatlere indi. Bundan 10 yıl önce yüzlerce saat sürüyordu. Bir alt çizgi ve özel karakter eklendiğinde ise bu süre yüz yıllara çıkabiliyor. Bu yüzden güçlü şifreler çok önemli,” diye ekledi.

Sonuç Olarak: Farkındalık ve Güvenlik Önlemleri Şart

Teknoloji ve internet kullanımının arttığı günümüzde, kişisel verilerin korunması için hem bireylerin hem de kurumların gerekli önlemleri alması büyük önem taşıyor. İki faktörlü doğrulama, güçlü şifreler, ve uygulamalara verilen izinler konusunda dikkatli olmak, bu konuda atılacak en temel adımlar arasında yer alıyor.

Kaynak: BBC

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz