Site icon Malta Haber

Dijital Göçebeler için oturum izni programı ayrıntıları belli oldu

 

Yeni bildirilen ve yürürlüğe giren “Dijital Göçebeler için Oturum İzni” programı ile alakalı olarak kafanızda oluşabilecek tüm soruları gidereceğini düşündüğümüz, detayları içeren bir yazı hazırladık. Yazımızın içeriğinde kimlerin faydalanabileceğinden, başvuru adımlarına kadar bir çok bilgiyi bulacaksınız.

Aşağıdaki haber de dikkatinizi çekebilir: İlk Dijital Göçebe: Levent Çoban – Söyleşi

Malta Adası, oyun şirketleri için bir merkez haline geldiğinden bu yana, yıllardır genç dijital gurbetçilerin ilgisini çekiyor. Geleneksel işyerleri bile eğlence ve oyunları içeren yeni bir kurumsal kültürü benimserken, çalışma merkezleri ve masaların bulunduğu ortak çalışma alanları serbest çalışanların ağ oluşturma, toplantılar ve topluluk yaşamı için başvurduğu yerler haline geldi.

Güneş, deniz, kum ve açık hava yaşamı – ülkemiz, ideal bir uzaktan çalışma üssü olmak için gereken tüm malzemelere sahiptir.

Sağlam internet altyapısı, Akdeniz’in ortasındaki konumu, çoklu kültürü ile dünyanın her yerinden büyük bir göçmen topluluğuna ev sahipliği yapıyor.

Göçebeler, yeni başlayanlar ve girişimciler için mükemmel bir destek sistemi var ve bir dizi Devlet kurumu danışmanlık ve destek hizmetleri sunuyor.

Göçebe Oturma İzni

Göçebe Oturma İzni, sahiplerinin Malta’da yasal olarak ikamet ederken başka bir ülkede mevcut istihdamlarını sürdürmelerini sağlar.

İzin, telekomünikasyon iyon teknolojilerini kullanarak uzaktan ve konumdan bağımsız olarak çalışabilen kişilere açıktır.

Oturma Malta’nın Göçebe Oturma İzni, normalde (ancak zorunlu olmamakla birlikte) Malta’ya seyahat etmek için Vize gerektirebilecek üçüncü ülkelerden gelen kişilere açıktır.

Göçebe Oturma İzni bir yıl için verilir ve başvuru üzerine Malta’da Oturma İzni’nin takdirine bağlı olarak, başvuru sahibi belirlenen uygunluk kriterlerini karşılamaya devam ettiği sürece yenilenebilir. Bir yıldan az kalmak isteyen adaylara, kaldıkları süre boyunca Ulusal Vize verilecektir.

Göçebe İkamet İzni Başvuru Sahiplerinin Aile Bireylerine İlişkin Politika

Söz konusu poliçe aşağıdaki özellikleri içermektedir:

1) Aile üyelerinin tanımı

2) Asıl başvuru sahibinin uygunluğu

3) Başvuru prosedürü

4) Talep üzerine kararlar

5) İstihdama erişim

6) İzinlerin Yenilenmesi

Her başvuran için ayrı ayrı 300 Euro ödenmesi gereken programla ilgili politika başvuran ve aile bireyleri ile ilgili olarak şöyle:

1) Aile Üyelerinin Tanımı

Bu politikanın amaçları doğrultusunda, aile üyeleri şu şekilde tanımlanır:

(i) asıl başvuru sahibinin “eşi”;

(ii) ana başvuru sahibinin veya başvuru sırasında on sekiz (18) yaşından küçük olan eşinin evlat edinilmiş çocuğu da dahil olmak üzere çocuğu;

(iii) Evlat edinilmiş çocuk da dahil olmak üzere asıl başvuru sahibinin veya eşinin başvuru sırasında on sekiz (18) yaşından büyük, evli olmayan ve bunu Ajansı tatmin edecek şekilde kanıtlayan çocuğu, başvuru sırasında esas olarak asıl başvuru sahibine bağımlıdır;

2) Asıl Başvuru Sahibinin Uygunluğu

Asıl Başvuru Sahipleri, telekomünikasyon teknolojilerini kullanarak lokasyondan bağımsız olarak çalışabilen üçüncü ülke vatandaşı olduğunu kanıtlamalıdır.

Ayrıca, başvuru sahipleri aşağıdaki üç kategoriden herhangi birine uyduğunu kanıtlamalıdır:

(i) yabancı bir ülkede kayıtlı bir işveren için çalışmak ve bu işverenle bir iş sözleşmeniz varsa;

(ii) yabancı bir ülkede kayıtlı ve ortağı/hissedarı olduğunuz bir şirket için ticari faaliyette bulunmak;

veya

(iii) ağırlıklı olarak işyeri yabancı bir ülkede bulunan ve sözleşmeli olduğunuz müşterilere serbest veya danışmanlık hizmetleri sunmak.

Hak kazanmak için, belirtilen koşullara ek olarak, başvuru sahiplerinin aylık 2.700 Euro brüt vergi geliri eşiğine ulaşmaları gerekir. Buna ek olarak, her aile üyesi için (uygulanabildiğinde), başvuru sahibi ayrıca Ulusal İstatistik Ofisi tarafından belirlenen ortalama maaşın aylık gelirine ek olarak yüzde 20’sini de dikkate almalıdır.

Bununla birlikte, politika aşağıdakiler için geçerli değildir:

(i) AB’de serbest dolaşımı olan üçüncü ülke vatandaşları da dahil olmak üzere Avrupa Birliği vatandaşları ve aile üyeleri;

(ii) Mülteciler, ikincil koruma verilen kişiler veya Malta’daki veya Avrupa Birliği/AEA/İsviçre Konfederasyonu’nun diğer herhangi bir ülkesindeki uluslararası yükümlülükler tarafından sağlanan diğer herhangi bir koruma veya statü.

Başvuru sahipleri ayrıca:

a- geçerli bir seyahat belgesine sahip olmalı;

b- Malta’da tüm riskleri kapsayan sağlık sigortasına sahip olmalı;

c- geçerli bir mülk kiralama veya satın alma sözleşmesine sahip olmalı; ve

d- geçmiş doğrulama kontrolünden geçmiş olmalı.

Uygunluk kanıtına ek olarak vize ve benzeri izinlerin alınması için standart kurallar ve prosedürler geçerlidir.

3) Başvuru Prosedürü

Başvuru sahipleri, başvuruları ile birlikte veya halihazırda bir Göçebe Oturma İzni veya Vizesi sahibi olsalar dahi aile fert(ler)i için başvuruda bulunabilirler.

Kontrol listesinde belirtilen başvuru formları ve destekleyici belgeler, nomad.residencymalta@gov.mt adresinden e-posta ile gönderilebilir.

Aile üyelerine verilen izinlerin/vizelerin süresi Asıl Başvuru Sahibinin süresine bağlıdır.

4) Talep Kararları

İkamet Malta Ajansı, Başvurunun sunulmasından itibaren 30 gün içinde Ana Başvuru Sahibi tarafından sunulan talep hakkındaki kararı iletecektir.

Söz konusu süre içinde doğrulamaların sonuçlandırılmasının imkansız olduğu durumlarda Asıl Başvuru Sahibine yazılı olarak bilgi verilir. 12 yaşından büyük adayların yaptığı başvurular, Polis Göçmen Bürosu tarafından incelenir.

Aile üyesinin kamu güvenliğine veya kamu düzenine tehdit oluşturduğunun tespiti halinde başvuru reddedilecektir.

5) İstihdama erişim

Bu yönergeler kapsamında aile üyelerine verilen oturma izinleri, onlara Malta’da otomatik olarak çalışma hakkı vermez. Malta’da çalışmak isteyen söz konusu üçüncü ülke vatandaşları, Jobsplus’a çalışma izni başvurusunda bulunmalıdır.

6) İznin Yenilenmesi

Bu kılavuza göre aile üyelerine verilen izinler ancak koşulların devam etmesi halinde yenilenir.

Göçebe İkamet İzni bir yıl süreyle verilir ve süre sonunda belirlenen uygunluk kriterlerini başvuru sahibi hala karşılıyorsa, Residency Malta Agency’nin takdirine kalmış bir şekilde yenilenebilmektedir.

Bir yıldan az kalmak isteyen adaylara, kalış sürelerinin amacına bağlı olarak 91 gün – 180 gün geçerli Ulusal Vize verilecektir.

Residency Malta’nın websitesinde yazmayan kısımları da soru olarak Parlamento Sekreteri Sn. Alex Muscat’a sorduk ve kendisinin yönlendirmesiyle Residency Malta CEO’su Sn. Charles Mizzi sorularımızı yanıtladı.

Sunulan banka ekstresinde asgari bakiye tutulması şartı aranmaz, ancak maaş geliri dahil en az 3 ay boyunca finansal hareketler göstermesi gerekir.

Kazanılan maaş iş sözleşmesinde açıkça belirtilmelidir.

Göçebe Oturma İzni için başvurular, Malta’da Oturma İzni Ajansına (Residency Malta Agency) çevrimiçi olarak yapılacaktır. Onay durumunda, bir Türk Vatandaşından hızlı bir hizmet için Premium Hizmeti kullanarak Ulusal Vize almak için Identity Malta’daki Merkezi Vize Birimi (Central Visa Unit) ile iletişime geçmesi istenecektir.

Başvuru sahipleri, Malta’da yasal olarak kalırken bile Göçebe Oturma İzni için başvurabilirler. Göçebe Oturma İznine sahip bir Göçebe İşçinin beklentileri, Uzun Süreli Oturma İzni almak değil, yurtdışında kayıtlı bir şirkette bir süre çalışırken Malta’da ikamet edebilmektir. Başvuru sahibinin talebi üzerine iznin yenilenmesi Kurumun inisiyatifindedir.

Başvurular halihazırda Residency Malta Agency tarafından kabul edilmektedir. Başvuru süreci 30 iş gününü geçmeyecektir.

Exit mobile version