21.9 C
Malta
Cumartesi, Temmuz 6, 2024
spot_img
spot_img

Dikkat! Sahte Şeker Hastalığı ve Obezite İlacı Piyasada!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tip 2 diyabet ve obezite tedavisinde kullanılan ilaçların sahte versiyonları hakkında uyarıda bulundu. Sahte ilaçlar, hastaların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Sahte ürünler arasında, glisemik indeksi düşüren ve kalp hastalığı riskini azaltan “semaglütid” adlı ilaç da yer alıyor.Semaglütid içeren ilaçlar genellikle haftada bir kez deri altına enjeksiyon şeklinde uygulanıyor. Ancak bazı ülkelerde ağızdan alınan tablet formunda da bulunabiliyor. Bu ilaçlar kan şekerini düşürmenin yanı sıra iştahı da azalttığı için bazı ülkelerde giderek artan şekilde obezite tedavisinde de kullanılmaya başlandı.

WHO, söz konusu ilaçlara olan talebin artmasıyla birlikte sahte ürünlerin de piyasada görülmeye başladığını belirtiyor.Sahte ilaçlar, gerekli etkin maddeleri içermediği için kan şekerinin kontrol edilememesinden kaynaklanan sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Bunun yanı sıra, sahte ürünlerin enjeksiyon cihazlarında insulin gibi farklı aktif bileşenler bulunabiliyor. Bu durum,hastalarda öngörülemeyen sağlık risklerine neden olabiliyor.

WHO, yüksek maliyetleri nedeniyle semaglütid içeren ilaçları şu an için diyabet tedavisinde tavsiye edilen ilaçlar arasında saymıyor. Bu ilaçlar, en geniş kapsamda erişilebilirliği sağlamayı ve kaynak kısıtlı bölgelerde uygun tedaviyi sunmayı hedefleyen halk sağlığı yaklaşımına uygun görülmüyor. Ayrıca, benzer kan şekeri düşürücü ve kalp hastalığı riskini azaltıcı etkileri olan, daha uygun fiyatlı diyabet ilaçları mevcut.

WHO, yetişkinlerde obezite tedavisinde ve daha kapsamlı bir bakım modelinin parçası olarak semaglütid içeren GLP-1 RA ilaçlarının (glucagon-like peptide-1 reseptör agonistleri) kullanımına ilişkin hızlı bir tavsiye kılavuzu üzerinde çalışıyor.

Hastaların kendilerini sahte ilaçların zararlı etkilerinden koruması için reçeteli olarak ve güvenilir kaynaklardan ilaç satın almaları gerekiyor. Online olarak satılan ilaçlar gibi kaynağı belli olmayan veya doğrulanamayan yerlerden ilaç temininden kaçınılmalıdır.

 

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz