31.9 C
Malta
Cuma, Ağustos 9, 2024
spot_img
spot_img

Diyalog, uzlaşma ve barış

24 Mayıs 2021

Günümüz dünyasında, belirli konuların çeşitli platformlarda sürekli olarak vurgulandığını ve zamanımızın en önemli sorunları olarak etiketlendiğini görüyoruz. Barış ve güvenlik eksikliği, çağdaş dünyanın en önemli sorunlarından birisi. İnsanlar, çeşitli çatışmaların tırmanması ve dünyanın giderek değişken hale gelen durumu konusunda son derece endişe duyuyorlar.

Durumu objektif bir şekilde analiz edersek, dünya barışı ve güvenliğinin aslında çağımızın en kritik meselesi olduğu ve bu durumun her geçen gün daha da kötüye gitmesi büyük bir talihsizlik olduğu aşikar. Durumun kötüleşmesinin çok sayıda faktörü ve nedeni var; ancak nedenleri ne olursa olsun, dünyadaki barış, hoşgörü ve güvenlik eksikliğinin acilen ele alınması gerektiği açık.

Gerçekten de barış kelimesine paha biçilemez. Ama bu kelimenin değeri yalnızca savaş, çatışma, suç, düzensizlik, cinayet veya katliamla karşılaşan kişiler tarafından iyi biliniyor. Filistin de böyle bir örnek. Bu kutsal topraklar tarih boyunca sayısız kez kargaşa ve tahribata maruz kalmış ve son zamanlarda bir kez daha acımasızca saldırıya uğradı. Oradaki durum o kadar kırılgan ki, birkaç yılda bir tansiyonun yükselmesine tanık oluyoruz; bu da birçok masum hayatın kaybolmasına ve altyapı ve sivil binaların tahrip olmasına neden oluyor.

Dışişleri Bakanı Evarist Bartolo, bölgede barış sağlama sürecinde yapıcı diyaloğa ihtiyaç olduğunu vurguladı. Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıklar güç kullanılarak çözülemeyecek. Diyalog ve müzakerelere her zamankinden daha fazla ihtiyaçları var.”

Diyalog ve müzakerenin bu çatışmaya ve hatta dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan tüm çatışmalara tek çözüm olduğuna inanıyorum. Bazı insanlar diyaloğun verimli olmadığını savunuyor. Verimli görünmediğinde diyalog ve müzakere sürecini terk etmek yerine, barış ve uyumu sağlamak için çabalarımızı ve diyalog sürecini çoğaltmamız gerektiğine inanıyorum.

Uzlaşmaya ve uzun süreli barışa giden yolun yapıcı diyalog ve dürüst müzakerelerden geçtiğine inanıyorum; ki bu da uygulanabilir ve kalıcı tek çözümdür.

Bu nedenle, dünya güçleri üzerlerine düşeni yapmalı ve yıllardır süren bu çatışma alanı için kapsamlı bir plan hazırlamak için gerçekçi ve tarafsız bir yaklaşım benimsemelidir. Bu bölgenin kanamaya devam etmesine ve burada yaşananların görmezden gelinmesine izin vermek, masum insanların kitleleri halinde ölmeye devam edeceği anlamına gelecektir ve bu da aşırı bir adaletsizlik, gücün kötüye kullanılması ve dünya güçlerinin mutlak başarısızlığı demek olacaktır.

Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de bizi barış ve uzlaşmaya yöneltmiş ve her konuda “uzlaşma ve barışın en iyisi” olduğunu vurgulamıştır. Dahası, sekizinci surenin 62. ayetinde Allah şöyle diyor: “Ve eğer onlar barıştan yana olurlarsa, sen de barıştan yana ol.”

Bu, uzlaşma ve barışa giden yolculuk ne kadar zor ve çetin olursa olsun, her ne pahasına olursa olsun böyle bir sonuca ulaşılması ve tüm tarafların barışçıl bir çözüm için çalışmaları için her türlü fırsatın kullanılması gerektiği anlamına gelir.

Bu Kuranî emir, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak için temel bir ilkedir. İslam barış için hiçbir fırsatın boşa gitmemesi gerektiğini öğretir. Ve bu yüzden, sadece bir umut ışığı olsa bile, barışı denemeli ve onu sıkıca tutmalısınız.

2012 yılında Capitol Hill’de ABD Kongresi üyelerine hitaben yaptığı konuşmada Ahmediyya Müslüman Cemaati Başkanı Hazretleri Mirza Masroor Ahmad, Birleşik Devletler hükümeti ve dünya liderlerinin toplumun her düzeyinde adalete değer vermesi ve öncelik vermesi gerektiğini belirtti – hem iç hem de dış politika açısından. İsrail-Filistin çatışmasının ancak gerçek adalet yoluyla çözülebilir, aksi takdirde şiddet ve düşmanlık döngüsü sonsuza dek devam edecek. Adalet, güveni sağlamanın aracıdır ve güven barışa yol açabilir.

Dünya güçleri tarafından samimi ve uyumlu çabalar gösterilirse, daha fazla nedensellik ve yıkımın önlenebileceğine ve sona erdirilebileceğine ve uzlaşma ve kalıcı barış için temelin atılabileceğine kesinlikle kaniyim ve bu konuda iyimserim.

Bu makale, Laiq Ahmed Atif imzasıyla Times of Malta gazetesinde yayınlanmıştır.

Kaynak

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz