29.9 C
Malta
Cumartesi, Haziran 29, 2024
spot_img
spot_img

DSÖ’den Korkutan Rapor: Alkol ve Uyuşturucu Her Yıl 3 Milyondan Fazla Can Alıyor!

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) son raporu, alkol ve uyuşturucu kullanımının küresel çapta endişe verici boyutlara ulaştığını ortaya koydu. 2019 verilerine göre, yılda 3 milyondan fazla insan bu maddelerin pençesinde hayatını kaybediyor. En acı gerçek ise ölümlerin çoğunluğunu erkeklerin oluşturması.

Rapora göre, alkol tüketimi nedeniyle yılda 2,6 milyon kişi hayatını kaybederken, bu rakam tüm ölümlerin yüzde 4,7’sine tekabül ediyor. Psikoaktif uyuşturucu kullanımı ise yılda 0,6 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Özellikle erkekler arasında alkol ve uyuşturucu kaynaklı ölümler daha yüksek seyrediyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, madde kullanımının bireysel sağlığa ciddi zararlar verdiğini ve milyonlarca önlenebilir ölüme yol açtığını belirterek, acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Raporda ayrıca, düşük gelirli ülkelerde alkol tüketimine bağlı ölümlerin yüksek gelirli ülkelere göre daha fazla olduğu ve en yüksek ölüm oranının 20-39 yaş grubunda görüldüğü belirtildi.

DSÖ, 2030 yılına kadar sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için alkol ve uyuşturucu tüketimini azaltma, madde bağımlılığı tedavisine erişimi kolaylaştırma ve sağlık çalışanlarının eğitimini yaygınlaştırma gibi adımların atılması gerektiğini vurguluyor.

AA

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz