17 Aralık 2020 / Malta
Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde uzmanlardan oluşan uluslararası bir heyet, Covid-19’a neden olan virüsün kaynağını araştırmak üzere ocak ayının ilk haftasında salgının çıkış noktası olan Çin’e gidecek.
Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere dünya genelinde çok sayıda ülke Çin’i virüsün çıktığı ilk dönemde durumun boyutunu gizlemekle suçlamıştı.
Reuters’ın haberine göre, 12 ile 15 uluslararası uzmandan oluşan bir ekip, Çinli araştırmacılar tarafından toplanan insan ve hayvan örnekleri de dahil olmak üzere kanıtları incelemek ve ilk çalışmalarını devam ettirmek için nihayet Vuhan’a gidecek.
Heyette bulunan üyelerden Danimarkalı Thea Fischer, ekibin varışta iki haftalık karantina süresi de dahil olmak üzere toplam altı haftalık bir görev için yılbaşından hemen sonra hareket edeceğini söyledi.
Fischer, “Görev tanımına göre, birinci aşamanın şimdiye kadar tamamlanmış olması ve bazı sonuçları alıyor olmamız gerekiyor. Çin’e geldiğimizde eğer bunu alabilirsek çok iyi olur. Bu durumda zaten ikinci aşamaya geçmişiz demektir.” diye konuştu.
Çin’e gidecek ekipte yer alması beklenen Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) Hazırlık ve Dayanıklılık Bölümü Başkanı Dr. Keith Hamilton da, “Misyonun çok yakında gerçekleşeceğini tahmin ediyorum.” açıklamasında bulundu.
DSÖ sözcüsü Tarık Jasareviç ise, Reuters’a e-postayla gönderdiği yanıtta, uluslararası ekibin mümkün olan en kısa sürede gitmek için lojistik düzenlemeler üzerinde çalıştığını söyledi.
Jasareviç, “Heyetin ocak ayında seyahat etmesini umuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Batılı bir diplomat, uluslararası uzmanlar heyetinin DSÖ’nün 18 Ocak’taki açılışı öncesinde yola çıkmasının beklendiğini belirtti ve “Çin ve DSÖ üzerinde güçlü bir baskı var.” ifadelerini kullandı.
Batılı birçok ülke, uluslararası uzmanların gönderilmesindeki gecikmeden duydukları rahatsızlıkları dile getirmişlerdi.
Çin’i eleştiren bir başka üst düzey Batılı diplomat da ‘şeffaf olunmayışının’ en önemli meselelerden biri olduğunu kaydetti.
Kaynak: euronews