Site icon Malta Haber

Eurobarometre Anketine Göre, Malta’lıların %70’i Ülkenin Doğal Felaketlere Hazır Olmadığını Düşünüyor

Malta vatandaşlarının neredeyse %70’i, iklim değişikliği nedeniyle oluşan doğal felaketlerle başa çıkmak için yerel otoritelerin hazır olmadığına inanıyor. Bu sonuçlar, AB sivil koruma konulu Eurobarometre Anketi tarafından elde edildi.

510 Malta katılımcısına şu soru soruldu: “İklim değişikliği, Avrupa’da orman yangınları, sel veya kuraklık gibi doğal felaketlerde dramatik bir artışa neden oldu, bu genellikle birçok kurban ve ekonomik hasara yol açtı. Sizce aşağıdaki kamu otoriteleri, yanıt verme konusunda ne kadar iyi hazırlanmış veya değiller?”

Yerel otoritelerle ilgili olarak, katılımcıların %68’i, bunların “pek iyi hazırlanmamış” ( %35) veya “hiç hazırlanmamış” ( %33) olduğuna inanıyor; bu, AB ortalamasının %48’ine kıyasla yüksek bir orandır.

AB otoritelerinin hazırlıklarını değerlendirirken ise güven seviyeleri daha yüksekti. Malta’nın %44’ü, bunların “çok iyi” veya “oldukça iyi” hazırlandığına inanıyordu ve %42’si “pek iyi hazırlanmamış” veya “hiç hazırlanmamış” diyerek değerlendirdi.

AB Sivil Koruma konulu Eurobarometre anketi, Eylül ve Ekim 2023 tarihleri arasında 27 AB ülkesinde toplam 26,523 görüşme içeriyordu. Malta için hazırlanan ülke raporu, Malta vatandaşlarının %84’ünün AB’nin bölgedeki ve dışındaki felakete müdahaleyi koordine etmeye yardımcı olduğunu bilmekte olduğunu gösterdi, bu da AB ortalamasının %63’üne kıyasla yüksekti.

Sonuçlar, Malta’nın %78’inin “AB ülkelerinden birinde baş edemeyecek kadar büyük bir felaket meydana geldiğinde, diğer AB ülkelerinin yardım etmesi gerektiğini” “tamamen kabul ettiğini” gösterdi; bu da AB ortalamasının %64’üne kıyasla yüksekti.

Benzer şekilde, Malta’nın %77’si “tamamen katılıyor” (AB %53) ki, gelecekte felaketler ve krizlerle daha etkili bir şekilde başa çıkmak için AB’nin koordineli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini düşünüyor.

Öte yandan, Malta vatandaşları, öncelikli alanları sıralarken AB eğilimlerini takip etti. Malta halkı, AB’nin hazırlık ve yanıtının öncelikli olarak iklim değişikliğiyle ilgili felaketlere, özellikle sel ve yangın gibi olaylara (Malta %61, AB %53); ardından pandemilere gibi tıbbi acil durumları (Malta %47, AB %44) odaklanması gerektiğini düşünüyor.

En düşük öncelik, komşu ülkelerdeki çatışmaların sonuçlarına (Malta %18, AB %21) verildi.

 


Kaynak: Times of Malta

Exit mobile version