Site icon Malta Haber

Gazze’de İnsani Kriz Derinleşiyor: Açlıktan Ölümler Artıyor

Gazze Şeridi’nde yaşanan insani kriz giderek derinleşiyor. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, İsrail’in uyguladığı abluka ve engellemeler nedeniyle insani yardımların Gazze’nin kuzeyine ulaşamaması, bölgede açlıktan ölümlerin artmasına neden olacak. Bakanlık, dünya kamuoyunu bekleyen büyük bir felaket konusunda uyardı: “Gelecek günlerde çok fazla sayıda açlıktan ölüme tanık olacağız.”

İsrail’in insani yardımların Gazze’ye girişini engellediği ve Gazze’nin kuzeyindeki halkı açlıkla karşı karşıya bıraktığı belirtilen açıklamada, “Gazze’de az miktarda yiyeceğin bedeli ölüm olabiliyor.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, İsrail’in yardım bekleyen Filistinlilere yönelik saldırılarına ve uluslararası toplumun bu duruma sessiz kalışına dikkat çekildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin doğusunda bulunan Kuveyt Kavşağı yakınında, insani yardım tırlarını bekleyen Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği saldırıda 7 kişiyi öldürmüş, 20’den fazla kişiyi de yaralamıştı. Bu saldırı, İsrail’in Mart ayı başında gerçekleştirdiği ve 118 kişinin ölümüne, 760 kişinin yaralanmasına neden olan saldırının ardından geldi.

Ramazan ayının ilk günlerinde 2 bebeğin daha hayatını kaybetmesiyle, Gazze Şeridi’nde kıtlık ve yetersiz beslenme nedeniyle ölenlerin sayısı 27’ye yükseldi. Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi’nde yaşayan 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. BM raporlarına göre, 378 bin kişi en yüksek açlık seviyesi olan “felaket” durumunda, 939 bin kişi ise “acil durum” olarak adlandırılan açlık seviyesinde yaşıyor.

Gazze’deki durum, hem bölgedeki halkın yaşam koşullarının ağırlığı hem de uluslararası toplumun bu krize yönelik etkili bir müdahalede bulunamaması nedeniyle endişe verici bir hal almış durumda. Gazze’nin kuzeyindeki halka yönelik acil yardım çağrısında bulunan Filistin Sağlık Bakanlığı, uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini vurguluyor. Gazze Şeridi’ndeki insani kriz, uluslararası yardım ve dayanışmayı acilen gerektiren bir durum olarak ön plana çıkıyor.

Anadolu Ajansı

Exit mobile version