23.9 C
Malta
Pazartesi, Eylül 30, 2024
spot_img
spot_img

Gozo, Avrupa Gastronomi Bölgesi 2026 Ödülü’nü Kazandı

Gozo bölgesi, Uluslararası Gastronomi, Kültür, Sanat ve Turizm Enstitüsü (IGCAT) tarafından resmi olarak Avrupa Gastronomi Bölgesi unvanını aldı. Gozo Bölge Konseyi tarafından düzenlenen etkinliğe çeşitli Parlamento üyeleri,bakanlar, belediye başkanları ve proje paydaşları katıldı.

IGCAT sekreteri Jaume Gomilla Saura tarafından Gozo Bölgesi başkanı Samuel Azzopardi’ya takdim edildi.

Azzopardi, ödülü aldıktan sonra, prestijli unvanın ada için büyük bir anlam ifade ettiğini, sadece Gozo’nun zengin gastronomik mirasının bir tanınması değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik ve kaliteye odaklanarak yerli ürünlerini artırmak için bir katalizör olarak da hizmet ettiğini belirtti.

“Bu ödül, adımızın çeşitli kimliğinin bir kanıtıdır. Bunu, Gozitan kimliğimizin sadece tanıtılmasını değil, geliştirilmesini ve güçlendirilmesini sağlamada önemli bir basamak olarak görüyorum. Bize, geleneksel uygulamalarımızı korurken çevremizi ve gelecek nesilleri koruyacak modern sürdürülebilir yöntemlere uyum sağlamak için Gozo’nun bağlılığını sergileme fırsatı sunuyor.” dedi Azzopardi.

Gozo Bölge Konseyi, Gozo İş Odası, Gozo Bölge Kalkınma Kurumu, Gozo Turizm Çalışmaları Enstitüsü, Gozo Sivil Toplum Örgütleri Derneği, Gozo Turizm Derneği ve Gozo Koleji ile işbirliği içinde teklifi başlattı.

Etkinlik sırasında, unvana sahip üç bölge, bölgenin yemekleri hakkında kısa bir sunum yaptı. Bu üç bölge,Hırvatistan’daki Kvarner, Yunanistan’daki Girit ve Gozo’dur. Ayrıca etkinlik sırasında katılımcılar, Malta ve Gozo Yemeği Tarihi hakkında Malta Üniversitesi Kıdemli Öğretim Görevlisi Dr. Noel Buttigieg’in ve Akdeniz Mutfak Akademisi’nden Bay Kurt Mifsud’un yavaş yemekler üzerine bir konuşmasını dinledi. Gece boyunca konuklar, yerel halk grupları Cittadella Folk Grubu ve San Bert Folk Grubu tarafından eğlendirildi.

Gozo, Aralık 2023’te teklif sunulduktan sonra Şubat 2024’te IGCAT jürisi tarafından kapsamlı bir değerlendirmeden geçti.Teklif, Gozo’nun benzersiz gastronomik kimliğini ve sürdürülebilir kalkınma vizyonunu vurguladı. Ziyaretleri sırasında jüri, Gozo’nun zengin yemek geleneklerini, küçük ölçekli koyun sütü çiftçiliğinden ġbejniet ve Gozitan ftira yapımına kadar ve büyük ölçekli domates işleme ve uluslararası ihracat için yenilikçi teknolojiler de dahil olmak üzere keşfederek Gozitan yaşamına daldı.

Beş uluslararası jüri üyesi ayrıca gıda ve din arasındaki derin bağlantıyı inceledi, Karnaval’dan Lent ve Kutsal Hafta’nın mutfak geleneklerine geçişi gözlemledi. Ayrıca Ġgantija Tapınakları ve Ta’ Pinu Ulusal Kutsal Alanı gibi önemli kültürel miras alanlarını ziyaret ettiler.

Adanın canlı yemek kültürü, güçlü topluluk duygusu, nefes kesen manzaraları ve sıcak misafirperverliği, değerlendirme panelinde kalıcı bir izlenim bıraktı. Bu başarılı değerlendirme, Gozo’nun bu yılın ilerleyen saatlerinde Avrupa Kültür Başkenti 2031 unvanı için yapacağı teklif için olumlu bir ortam oluşturuyor.

 

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz