25.9 C
Malta
Cumartesi, Ağustos 10, 2024
spot_img
spot_img

Grip ve COVID-19 hakkında insanların inanmaması gereken 5 mit

13 Ekim 2020 / Malta

Mit : Bu sene grip olamayacağım çünkü sürekli maske takıyorum

Doktorlar maske takmaya, kalabalık ortamlarda bulunmamaya ve el hijyenine dikkat etmeye devam ettiğimiz takdirde bu sene gribin daha kolay bir şekilde atlatılabileceğine inanıyor.

Yine de her şeyi tam olarak yapsanız dahi virüse yakalanma olasılığınız olacaktır. Risk hiçbir zaman sıfır değildir.

Tüm bunlara rağmen hala risk altındayız diyerek lütfen önlem almaktan vazgeçmeyiniz. Hiç önlem almazsanız virüsü yakalanma ihtimaliniz yüzde 100.

Mit : Grip aşısı beni COVID-19’a karşı daha savunmasız hale getirir

Aşı sizi hasta etmez. Aşı olduğunuz zaman vücudunuza hafifletilmiş bir şekilde virüs tanıtılır. Bu yüzden vücudunuz antikor üretirken grip benzeri etkiler (kas ağrısı ve ateş dahil) gösterebilirsiniz.

Bu durum sizi COVID-19’a karşı savunmasız hale getirmeyecektir.

Mit : Grip aşısı ve COVID-19 aşısı birbirine karışabilir

John Hopkins Hastanesi’nde epidemiyolog ve pediatri profesörü olan Aaron Milstone’un açıklamasında; grip aşınızı olduktan sonra COVID-19 aşısı üretilirse, bu aşıyı olmaktan çekinmeniz için hiçbir sebep olmadığını belirtti.

Normal şartlarda aşıları birlikte yaptıklarını söyleyen Milstone sadece canlı viral aşılar arasında bir süre beklediklerini belirtti. Ancak şuanda üretilen tüm grip aşılarının canlı aşılar olmadığını ve bu yüzden herhangi bir endişe duyulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Mit : Grip ve COVID-19 temel olarak aynı şeylerdir

Bu kesinlikle yanlış. Epidemiyolojik olarak farklar var.

Ölüm sayılarını karşılaştırarak bunu anlamak mümkün. 2018 Kasım- 2019 Şubat ayları arasında gripten dolayı Amerika Birleşik Devletleri’nde 34 bin kişi öldü. Koronadan dolayı ise 7 ayda 211 binden fazla insan vefat etti.

Ayrıca çoğunlukla kış aylarında görülen gripten farklı olarak koronavirüs yaz aylarında da artmaya devam etti.

 Mit : Eğer hastalanırsam, COVID_19 ve grip her ikisi için aynı şeyleri yapardım

Ateş, titreme, yorgunluk ve öksürük gibi ortak noktaları var. Ayrıca her ikiside bulaşıcı solunum yolu hastalıkları.

Ancak hangi hastalığa yakalandığını bilmekte fayda var. Uzmanlar, bir insanın koronayı ne kadar süre yayabileceği konusunu hala araştırıyorlar ancak bulaşıcı kalma süresinin gripten çok daha uzun olduğuna inanıyorlar. Grip geçiren bir kişi 24 saati ateşsiz geçirdikten sonra insanların arasına karışabiliyorken koronavirüse yakalandıktan sonra tekrar ortak yaşama dönmeniz için gereken minimum süre 14 gün.

Kaynak : HuffPost

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz