İngiltere’de 13 yaşındaki epilepsi hastası Oran Knowlson, başına yerleştirilen yeni bir cihaz sayesinde dünyada bu yöntemin denendiği ilk hasta oldu. Beyninin derinliklerine elektrik sinyalleri gönderen nörostimülatör, Oran’ın gündüz nöbetlerini %80 oranında azalttı.
Oran, şiddetli epilepside derin beyin stimülasyonunun güvenliğini ve etkinliğini değerlendiren bir deneme projesinin parçası. Bu projeye Great Ormond Street Hastanesi, University College London, King’s College Hastanesi ve Oxford Üniversitesi de dahil. Picostim nörotransmitteri ise İngiliz Amber Therapeutics şirketi tarafından üretildi.
Nasıl Çalışıyor?
Epilepsi nöbetleri, beyindeki anormal elektriksel aktivite patlamalarıyla tetiklenir. Sabit bir akım darbesi yayan cihaz, bu anormal sinyalleri engellemeyi veya bozmayı amaçlıyor. Justine, ameliyattan önce yaptığı açıklamada, “Nöbetlerin yarattığı bulanıklık içinde oğlumun tekrar kendisinden bir şeyler bulmasını istiyorum. Oğlumu geri istiyorum” demişti.
Ameliyattan sonra Oran’a bir ay iyileşme süresi verildi ve ardından nörostimülatör açıldı. Oran, cihaz açıkken bunu hissedemiyor ve cihazı her gün kablosuz kulaklıklar aracılığıyla şarj edebiliyor. Ameliyattan yedi ay sonra Oran ve ailesini ziyaret eden ekip, Justine’in oğlunun epilepsisinde büyük bir iyileşme olduğunu bildirdi. Justine, “Oran daha uyanık ve gün içinde düşme nöbeti geçirmiyor. Gece nöbetleri de daha kısa ve daha az şiddetli” dedi.
Martin Tisdall, “Oran ve ailesinin tedaviden bu kadar büyük bir fayda görmesinden ve bu tedavinin onun nöbetlerini ve yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirmesinden çok mutluyuz” diyerek memnuniyetini dile getirdi. Oran şu anda binicilik dersleri alıyor ve bir hemşire oksijen için yakınlarda bulunsa da, şu ana kadar ihtiyaç duyulmadı.
Oran’ın ailesi, tedavinin kesin bir çözüm olmadığını biliyor ancak onun epilepsinin gölgesinden kurtulacağı konusunda iyimser.
Kaynak: BBC