6 Mart 2021 / Nesibe Elif Önder / Malta
Birlik kuvvettir. Birleşmiş bir millete sahip olmaktan daha iyi bir şey yoktur, çünkü insanlar aynı amaç için çalışırken ülke ilerler ve bu ilerlemenin meyveleri herkese ulaşır. Eğer bir millet bölünürse; bu durumun barış, güvenlik, ekonomik süreçler ve sağlıklı bir rekabet ortamı üzerinde çok olumsuz ekileri olacaktır. Böyle bir durumda enerjinin büyük bir kısmının daha önemsiz konular için harcanacağı doğrudur. Bölünmüş bir millet ortak menfaat konularına asla odaklanamaz. Dolayısıyla aynı amaç için çalışıp, çeşitlilik içinde birleşmiş bir millet olmamız çok önemlidir. Doğal farklılıklarımız bizi bölünmüş ve parçalanmış bir ulus yapmamalı, ancak bu farklılıklar çeşitli ve sağlıklı rekabet için bir araç olmalıdır. Kuran-ı Kerim bu konuda bize yol gösterir ve şöyle der:
Herkesin yüzünü ona doğru çevirdiği bir yönü vardır. Öyleyse hayırlarda yarışın. Nerede olursanız olun, Allah sizin hepinizi bir araya getirecektir. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir.(Bakara Suresi, 148. Ayet)
Malta Cumhurbaşkanı Ekselansları Dr George Vella, bu nedenle ülkenin birleşmesinin bir ihtiyaç olduğunu hissetti ve ülkenin süreçlerinin ilerlemesi ve ilerleyebilmesi için millet arasında birliğe ihtiyaç duyan birçok alan olduğunu ifade etti. Buna bağlı olarak, ulusal birlik temalı bir ulusal konferans düzenleniyor.
Cumhurbaşkanı George Vella, ülkede birlik ihtiyacını vurguladı ve bu birliğin sadece istemek ile olmadığını, halkın bunun için çalışması gerektiğini söyledi.
Birliğin önemini vurgulayarak, toplumda çatlağa neyin sebep olduğunu anlamanın ve bu bölünmeyi aşmak için bir çare bulmanın da çok önemli olduğunu söyledi.
Milli birlik ile ilgili çok sayıda unsur olduğunu belirtmek isterim. Her bir özellik kendi içinde önemlidir; benzer şekilde, her bir yönün diğeriyle bağlantı kurma şekli de büyük önem taşır.
Eğitim çok önemli bir araçtır. Eğitim, uyumlu ve canlı bir toplum inşa etmenin anahtarıdır. Ek olarak, farkındalık yaratmak da önemli bir faktördür.
Ulusal birliği teşvik etme söz konusu olduğunda karşılıklı saygı da temel bir dayanaktır.
Aslında, ulusal birliğin temel yapı taşı; aile evleri içindeki sevgi, uyum ve birliktir. Bir ev içindeki durum sınırlı değildir, yerel bölgenin barış ve birliği üzerinde zincirleme bir etkiye de sahiptir ve bu da daha geniş kasaba veya köyün barışını ve birliğini etkiler.
Bir evde veya ailede bir rahatsızlık olması yerel bölgeyi olumsuz etkileyecek ve bu kasabayı veya köyü de etkileyecektir. Benzer şekilde, kasaba veya köyün durumu da tüm ülkenin barış ve birliğini etkiler.
Dolayısıyla ulusal birliği istiyorsak; ailelerimizin ve evlerimizin içerisinde hoşgörü, uyum, sevgi, şefkat ve birliği sağlamak hayati önem taşımaktadır. Çünkü bir ülke veya topluluğun; içerdikleri ailelerin veya evlerin oluşturduğu ortamın ürünü olduğu kanıtlanmış bir gerçektir.
Ayrıca çocuklarımızın topluma yük olmaktansa ülkelerinin varlığı ve elçisi olmaları için bu değerleri aşılamak bizim için çok önemlidir.
Ek olarak, dini ve siyasi liderler, birbirlerinin haklarına itibar ederek bu birliği korumak için mümkün olan her çabayı göstermelidir. Genel halkın korkuları ve endişeleri ele alınmalıdır. İnsanlar haklarını adil ve uygun bir şekilde korumalıdır. Tabi ki halkın da adil ve uygun talepleri olmalıdır.
Bir ülkenin gücünün, tek bir ulus olarak bir arada kalmayı ne kadar iyi becerdiğine bağlı olduğunu unutmayın. Bu tür bir birlik, sadece ulusun sakinlerine fayda sağlamaz, aynı zamanda küresel güç ve nüfuz için bir araç haline gelir.
Ek olarak, tüm ulusu birleştirmek için tutarlı ve uygulanabilir politikalar oluşturulmalıdır. Görev, bölünmenin yerini birliğe bırakması için birbirleriyle işbirliği yapmaya çalışan liderlere aittir.
Bu tür önlemler alınırsa, gerçek adalet uygulandığı ve herkes sorumluluklarını kabul ettiği müddetçe, mevcut çatışmaların sona ereceği, barış ve karşılıklı saygıya dönüşeceği çok geçmeden anlaşılacaktır.
Gerçek ulusal birliğe ulaşabilir miyiz? Özetle; bana, size ve aslında toplumun her bir üyesine bağlıdır. Bu nedenle birlikte, birlik ve kardeşlik yolunda ilerlersek, ancak o zaman uyumlu bir ulus ve aslında entegre bir dünya hayali gerçekleşecektir.
Laiq Ahmed Atif, Malta Ahmediyye Müslüman Cemaati Lideri