Site icon Malta Haber

İslami Cihad Hareketi Lideri Dr. Fethi Şikaki, 26 Ekim 1995’te Malta’da Öldürüldü

İslami Cihad Hareketi’nin lideri Fethi Şikaki, 25 yıl önce Sliema’daki otelinin önünde öldürüldü.

İslami Cihad Hareketi’nin lideri Dr. Fethi Şikaki, 26 Ekim 1995 tarihinde Malta’nın Sliema kentinde, Diplomat Otel’in önünde suikasta uğrayarak öldürüldü. Suikastın, İsrail istihbarat servisi Mossad’a bağlı iki ajan tarafından gerçekleştirildiği iddia edilmektedir.

1951 yılında Gazze Şeridi’ndeki bir mülteci kampında doğan Dr. Şikaki, Birzeit Üniversitesi’nde fizik ve matematik, Mansura Üniversitesi’nde ise tıp eğitimi aldı. 1981 yılında İslami Cihad Hareketi’ni kuran Şikaki, İsrail ve Filistin topraklarında egemen bir İslami devlet kurmayı amaçladı. Hareket, siyasi süreçleri reddederek askeri yöntemlerle hedefine ulaşmayı hedefledi ve Şikaki, birçok intihar saldırısının planlayıcısı olarak biliniyordu.

Şikaki’nin cansız bedeni ve kafatasının röntgeninde görünen mermi izleri.

O tarihte, Malta polisi, Sliema’daki Diplomat Otel’in önünde kanlar içinde yatan cesedin kimliğini “İbrahim Ali Shawesh” olarak belirlemişti. Ancak iki gün sonra Lübnan’dan gelen Reuters haberine göre, öldürülen kişi İslami Cihad lideri Fethi Şikaki idi. Bu açıklama, Orta Doğu’da büyük bir infiale yol açtı ve İsrail’e karşı misilleme tehditleri ile birlikte geniş çaplı protestolar başladı.

İslami Cihad, “Bu korkunç suç, terörist Rabin başta olmak üzere tüm Siyonistleri dünyanın her yerinde hedef haline getirecek” şeklinde bir uyarı yaptı. İsrail ise olaya karışıp karışmadığını doğrulamadı.

Suikastın Detayları ve Sonrası

Şikaki, Libya’dan Malta’ya feribotla gelmişti ve Trablus’ta Libya lideri Muammer Kaddafi ile görüştükten sonra Şam’a dönmek üzereydi. Sahte kimlik kullanarak Malta’ya gelen Şikaki, alışveriş yaparken beş el ateş edilerek başından vuruldu. Suikastçılar motosikletle kaçtı ve motosiklet, Sliema’daki Manuel Dimech Caddesi’nde bulundu. Terör uzmanları, suikastın Mossad tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin, Şikaki’yi “masum sivillere karşı ölümcül saldırılar düzenleyen bir terörist” olarak nitelendirdi. Malta Başbakanı Eddie Fenech Adami ise parlamentoda yaptığı açıklamada, bu cinayetin siyasi bir suikast olduğunu ve Malta’nın topraklarının şiddet veya terörizm amacıyla kullanılmasına karşı olduğunu vurguladı.

Malta’dan Kaçış ve Sonuçlar

Suikast, Malta’da birçok soruyu da beraberinde getirdi. Suikastçılar Malta’dan nasıl kaçtı? Bazı iddialara göre, bir motorbotla kaçtılar, diğerlerine göre ise özel bir uçakla. Birkaç hafta sonra Tunus’tan Malta’ya uçarken kaybolan özel bir uçak, İslami Cihad’ın pilotu öldürerek intikam aldığı yönünde spekülasyonlara yol açtı.

Şikaki’nin öldürülmesi, Malta-Libya ilişkilerini ve İslami Cihad ile Libya arasındaki ilişkileri de etkiledi. İslami Cihad, Libya’yı güvenlik önlemlerini yeterince almamakla suçladı. Libya ise Malta’ya karşı misilleme yaparak, iki ülke arasında işletilen feribot seferlerini durdurdu.

Suikastın Ardındaki Hazırlıklar

Mossad’ın, Şikaki’nin Şam’daki telefon görüşmelerini izlediği ve Malta’ya sık sık transit geçtiği bilgisini edindiği ortaya çıktı. Suikast planı için motosiklet Yunanistan’dan İtalya üzerinden Malta’ya gönderildi. İki suikastçı ise Britanya pasaportları ile Atina ve Roma üzerinden Malta’ya geldi.

Sonuç ve Etkiler

Şikaki’nin cenazesi Şam’da 400 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti ve Orta Doğu’da şiddet olayları arttı. Suikast, Malta’nın uluslararası terörizmle ilişkili en ciddi üçüncü vakası olarak tarihe geçti. Diğer önemli olaylar arasında, 1985’teki EgyptAir uçak kaçırma ve 1988’de Lockerbie bombalaması bulunmaktadır.

Kaynak: Times of Malta, Wikipedia,

Exit mobile version