Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 9. Yargı Paketi’nde yer alan “kadının soyadı” düzenlemesini yeniden değerlendiriyor. Mevcut düzenlemede, kadının bekarlık soyadını ancak kocasının soyadıyla birlikte kullanabilmesine yönelik madde, yeni yasama yılına bırakılabilir.
AKP içinde üç farklı seçenek tartışılırken, öne çıkan formül, kadına istemesi halinde yalnızca bekarlık soyadını kullanma hakkı tanıyacak bir değişiklik yapılması yönünde. Bu çerçevede, kadının soyadını sadece bekarlık soyadı olarak kullanabilmesi hedefleniyor.
Anayasa Mahkemesi’nin Kararı
Anayasa Mahkemesi, evlenen kadının bekarlık soyadını ancak eşinin soyadıyla birlikte kullanabilmesine olanak tanıyan Medeni Kanun hükmünü, geçen yıl eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal etti. Mahkeme, bu iptal hükmü doğrultusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) yeni düzenleme yapması için 9 aylık süre verdi. Bu süre 28 Ocak 2024’te doldu ve o tarihten itibaren evlenen kadınların kendi soyadlarını kullanmaları konusunda yasal bir boşluk oluştu.
Yeni Düzenleme Çalışmaları
AKP, bu yasal boşluğu giderecek düzenlemeyi Vergi Paketi’nin ardından TBMM Genel Kurulu’nun gündemine gelecek olan 9. Yargı Paketi’ne dahil etti. Ancak hazırlanan yasa teklifinde, Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesi dikkate alınmadı ve kadının soyadını yine ancak eşinin soyadıyla birlikte kullanabileceği öngörüldü.
Türkiye’deki Durum
Etki analizlerine göre, Türkiye’de yaklaşık 42 milyon evli çift bulunuyor. Evli kadınların sadece 825’i, mahkeme kararı doğrultusunda bekarlık soyadını kullanıyor. Yaklaşık 21 milyon kadından, hem bekarlık hem de eşinin soyadını kullananların sayısı ise 975 bin dolayında. Kadınlar, sosyal hayatlarında yaşayabilecekleri sorunlar, statü ve çocuklarıyla aynı soyadı taşımak istemeleri gibi nedenlerle genellikle eşlerinin soyadını kullanmayı tercih ediyor.
Kaynak: BBC