Site icon Malta Haber

Kara Para Aklama Cezaları 2023’te 2,2 Milyon Euro’ya Ulaştı

Kara para aklamayla mücadele cezaları 2023’te 2,2 milyon Euro’ya ulaştı.

Mali İstihbarat Analiz Birimi (FIAU) tarafından uygulanan bu para cezaları, parlamentoda sunulan istatistiklere göre 2023’ün ilk yarısında gerçekleşti. Ancak, FIAU’nun anayasal hakları ihlal ettiği iddiasıyla 17 mahkeme davasına tabi olduğu ortaya çıktı.

Yargıç Josette Demicoli, FIAU’nun bir mahkeme olarak kabul edilmediğini ve dolayısıyla idari para cezaları verme yetkisinin anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğuna hükmetti. Bu kararın ardından FIAU’nun yetkileri tartışmalı hale geldi.

Maliye Bakanı Clyde Caruana tarafından sunulan verilere göre, FIAU’nun anayasal hakların ihlal edildiği iddiasıyla 17 dava ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Caruana ayrıca, FIAU’nun Mart kararından sonra para cezaları vermeye devam ettiğini gösteren istatistikleri de parlamentoya sundu. Nisan ve Haziran ayları arasında FIAU tarafından yaklaşık 780.000 Euro değerinde para cezaları verildi.

Geçen yıl FIAU, kara para aklamayla mücadele yasalarını ihlal eden şirketlere ve bireylere toplamda 3,1 milyon Euro para cezası uygulamıştı. FIAU’nun yetkileri, 5 milyon Euro’yu aşmayan idari cezalar uygulama sınırıyla sınırlıdır.

FIAU, Malta’nın Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeye alınmasına tepki olarak finans sektöründeki denetimini artırdı.

Geçtiğimiz yıl FATF başkanı Marcus Pleyer, Malta’nın mali suçlarla mücadeleyi öncelikten düşürmesine dikkat çekerek, ülkelerin FATF değerlendirmelerinden sonra kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele için gereken kaynakları kısıtladığını söyledi.

Pleyer, gri listeden sonra reformlara devam etme fırsatını değerlendirmenin önemli olduğunu belirtti. Malta’nın kara para aklamayla mücadele konusunda daha iyi bir noktaya geldiğini ifade eden Pleyer, yetkililerin riskleri daha iyi anladığını ve yasa dışı mali akışları tespit etmek, soruşturmak ve engellemek için daha iyi yapılar kurduğunu vurguladı.

Exit mobile version