Kayda geçen en sıcak on yılı da geride bırakmış olduk. Uzmanlara göre iklim değişikliği öngörülenden hızlı yol alıyor.
Financial Times’a konuşan iklim bilimci Patrick McGuire “1.5 dereceye ulaşmak, yıkıcı bir reaksiyondaki ilk domino taşının devrilişini izlemek gibi. Ateşle oynuyoruz. Her onda bir derecelik artış daha şiddetli fırtına, kuraklık ve daha ölümcül sıcak demek” diyor.
Avrupa Copernicus Gözlemevi geçen cuma günkü açıklamasında 2024’ün kayda geçmiş en sıcak yıl olduğunu doğruladı. Ortalama yüzey sıcaklıkları sanayi öncesi dönemin 1.6 derece üzerine çıktı. Böylece ortalama sıcaklıklar ilk kez bir takvim yılında 2015 Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedefleri aşmış oldu. Copernicus direktörü Carlo Buontempo “Açıkçası şu an gördüğümüz ısınmayı anlatacak sözcükleri bulmakta zorlanıyorum” diye konuştu.
‘Bu sadece bir fragman’
Çağrı Mert Bakırcı: “California’nın ocak ayında cayır cayır yanması da iklim değişikliğiyle bağlantılı. Ortalamada 1.55 derece artan sıcaklıklar, karasal alanlarda ise 2.3 derece yükseldi. Bu yıl El Niño’nun gücünü kaybetmesiyle 1-2 yıl sürecek bir rahatlama yaşayabiliriz. Ama fosil yakıtları hızla terk etmezsek, 2030’larda daha sert artışlar kaçınılmaz.
1.5 dereceyi aşmak neden büyük bir mesele? Birçoğumuz bu kadarcık bir sıcaklık farkını ayırt bile edemeyiz, öyle değil mi? Şunu anlamak lazım: Bu 1.5 derecelik ısınma, gezegen genelindeki bütün ısınma ve soğumaların bir ortalaması.”
Kaynak: Gazete Oksijen