31.9 C
Malta
Pazar, Ağustos 4, 2024
spot_img
spot_img

Kripto Varlıklar Yasası TBMM’den Geçti

TBMM, dün kabul ettiği Kripto Varlıklar Yasası’yla merkeziyetsiz dijital para birimlerine ilk yasal düzenlemeyi gerçekleştirdi.

Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) gri listesinden çıkması açısından önem taşıyan düzenleme, FATF’nın Singapur’da yarın sona erecek genel kuruluna yetiştirildi. Yasaya göre şu anda faaliyet yürüten hizmet sağlayıcılar, lisans almak amacıyla bir ay içerisinde SPK’ya başvuracak ya da 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak şekilde planlama yapacak. Kendi yazılım mimarisi olan kripto varlıklarTürkiye’den ihraç edilebilecek.

Türk vatandaşları ile Türkiye’de yerleşik girişimciler, kendi iradeleriyle yurt dışı platformlarda hesap açarak işlem yapacak.Yasaya göre izin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen kişiler ve şirket yetkililerine üç yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar para cezası verilecek.

Hizmet sağlayıcılar, aracılık ettikleri işlemler üzerinden Sermaye Piyasası Kurulu ve TÜBİTAK için yüzde 2 hizmet bedeli ödeyecekleri yasada belirtildi.

12 milyon kişinin bakiyeli hesabın bulunduğu kripto piyasasına ilişkin ‘Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanun teklifinin yasalaşması ile mağduriyetlere neden olan yasal boşluklar giderildi.

Sermaye şartı getirildi

Kanun düzenlemesiyle birlikte hizmet sağlayıcılar için sermaye şartı getirildi. Bununla birlikte yatırımcılar korunacak; olumsuz durumlarda hizmet veren firmalara 246 bin lira ile 6 milyon lira arasında idari para cezası yaptırım uygulanacak. Yasa ile Kripto para kullanıcıları ile ilişkilerin nasıl kurulacağı ve kimlik tespitinin nasıl yapılacağı da  düzendi. Düzenlemeye göre hizmet sağlayıcı kuruluş ve faaliyetler için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izin alınacak.

Kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı için de SPK’ya yetki verildi. Tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak.

 

Kaynak: katilimbulteni.com

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz