Site icon Malta Haber

Malta, AB’de En Büyük Ücret Kaybını Yaşadı!

Malta’nın ekonomisi son yıllarda AB ortalamasının üzerinde büyüse de, bu refah çalışanların ücretlerine yansımıyor. Kontrolsüz enflasyon nedeniyle, Maltalı hanelerin 2019 pandemisi öncesine göre çok daha az satın alma gücü var.

Brüksel’de yayınlanan AB Ortak İstihdam Raporu, hükümetin milyonlarca euroluk su ve elektrik faturalarına yönelik sübvansiyonlarına rağmen, Malta’da 2023’te reel ücretlerin bir önceki yıla göre %4,4 gibi şaşırtıcı bir oranda düştüğünü ortaya koydu.

Malta’nın reel ücret büyümesi, ortalama %0,8’lik düşüşle AB’nin en kötüsü olarak kayıtlara geçti. Bu, Malta’daki çalışanların 2022’ye göre daha yüksek maaş alıyor olsalar da, yüksek yaşam maliyetinin bu kazançları hızla tükettiği ve onları daha az satın alma gücüyle bıraktığı anlamına geliyor.

Üstelik, Malta’da reel ücretlerin iyileşmesi beklenmezken, asgari ücretliler en kötü etkilenen kesim oldu ve muhtemelen daha da yoksullaştı.

AB’nin çalışmasına göre, Ocak 2022 ile Temmuz 2023 arasında, asgari ücretliler satın alma güçlerinde neredeyse %10’luk bir düşüş yaşadı. AB raporu, “Malta’da Ocak 2023’ten bu yana ek bir asgari ücret artışı yapılmadı ve sonuç olarak, sürekli yüksek enflasyon, asgari ücretleri reel olarak aşındırmaya devam etti” diyor.

Aynı durum sadece Hırvatistan, İrlanda ve Portekiz’de yaşandı. Malta’da, bu yıl asgari ücrette yapılan artışla durum biraz iyileşebilir, ancak enflasyonun yine de AB ortalamasının üzerinde kalması bekleniyor.

Kaynak: The Shift

Exit mobile version