28.9 C
Malta
Pazartesi, Ağustos 5, 2024
spot_img
spot_img

Malta, AB’deki Restoranlarda En Yüksek KDV Oranına Sahip Ülkelerden Biri

Otel ve Restoran İşletmeleri Derneği (ACE) tarafından yapılan bir açıklamaya göre, Malta, AB’nin 27 üye ülkesi içinde restoranlardaki yiyecekler için en yüksek altıncı KDV oranına sahip.

Dernek, “2024 Bütçesi öncesi ACE tarafından önerilen şekliyle, Maliye Bakanı Clyde Caruana’nın parlamento konuşmasında konaklama tesisleri endüstrisi için KDV indirimlerini reddettiği yönündeki açıklamalardan şaşkın ve endişeli olduğunu söyledi.”

ACE, “Caruana’nın Malta’nın Lüksemburg’dan sonra ikinci düşük KDV oranına sahip olduğunu iddia ettiğini, çoğu AB ülkesinin özellikle restoranlardaki yiyecekler için değişken KDV oranlarına sahip olduğu gerçeğini görmezden geldiğini” söyledi.

Malta’nın ACE’ye göre, “AB’nin 27 üye ülkesi içinde restoranlardaki yiyecekler için en yüksek altıncı KDV oranına sahip olduğu, sadece Danimarka’nın %25, Estonya, Slovakya’nın %20, Letonya ve Litvanya’nın %21’i ile geçildiği” ifade edildi.

Diğer yerel restoranlar ise Almanya, Belçika, Avusturya, Finlandiya, İsveç ve Hollanda dahil olmak üzere kalan 21 üye ülkede, Malta’daki restoranlardaki yiyecekler için daha düşük KDV oranlarına sahip olduğunu belirtti.

ACE, “Turizm endüstrisindeki Akdeniz’deki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Malta’nın %18 ile en yüksek sıralandığını, Hırvatistan’ın %5, Fransa’nın %6, Kıbrıs’ın %9, İtalya ve İspanya’nın %10, Portekiz ve Yunanistan’ın %13 olduğunu” söyledi.

“2021’de Yunanistan, ekonomik büyümeyi teşvik etmek için KDV oranını %24’ten %13’e düşürdü. Bu indirim, Yunanistan’ın bu ön covid önlemini ek iki yıl boyunca korumasına yol açtı. Ayrıca bakanın yerel işletmelere içe değil dışa bakmalarını tavsiye etmesi, Malta girişimcinin aynı iş modellerine yatırım yaparken %35 ödemesi gereken vergi dilimi altında düşmesi için teşvik edilen yabancı restoranları göz önüne alındığında ironiktir.”

ACE, tüm ticari sektörler için uygulanan enerji sübvansiyonlarını kabul eder ve destekler. Ancak, küresel enflasyonun diğer Akdeniz ülkeleriyle karşılaştırıldığında yerel restoranları olumsuz etkilediğini vurgular. “Malta, gıda tüketiminin %70’ten fazlasını ithal ederken, İtalya, Fransa, İspanya ve Hırvatistan gibi rekabet eden ülkelerin ortalama olarak %10’dan fazlasını ithal etmez.”

ACE, Hükümetin enflasyonu aşmak için bütçe ayırdığını ve perakendecilerle işbirliği yaparak satış fiyatlarını stabilize etmeye veya düşürmeye çalıştığını övdü, “ancak ACE, Maliye Bakanı’na hatırlatıyor ki bu aynı enflasyon, restoran endüstrisini de olumsuz etkiledi, bu nedenle KDV indirimi, endüstri için çok özel bir zamanda uygun bir önlem olacaktır.”

 


Kaynak: The Independent

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz